Görüntülü Arama Nedir?
Görüntülü Arama Platformu | Platformun Özellikleri | Platformun Fırsatları |
---|---|---|
FaceTime | Basit kullanım, Apple donanımı gerektirir, ücretsiz | Apple kullanıcıları ile hızlı ve kolay video görüşmesi |
Skype | Bilgisayar, cep telefonu ve akıllı televizyonlarla uyumlu | Dahili veya USB bağlantısıyla kamera kullanabilme, büyük ekranda video görüşme imkanı |
Hangouts | Bilgisayarlar için uygundur, birden fazla kişiyle aynı anda sohbet edebilme | Ekran paylaşımı, fotoğraf paylaşımı, grup sohbeti imkanı |
Messenger | Facebook kullanıcıları ile görüntülü arama imkanı | Facebook arkadaşlarınızla hızlı ve kolay video arama yapabilme |
Cep Telefonları | Kişiler bölümünden direk video arama yapabilme | Her türlü cep telefonu markası ve modeli ile görüntülü arama gerçekleştirebilme |
4G Teknolojisi | Veri aktarımı, ses ve görüntü kalitesi artırma | Veri aktarım hızı ve kalitesi sayesinde, kesintisiz ve yüksek kalitede görüntülü görüşme yapma |
3G Teknolojisi | Cep telefonlarında görüntülü arama imkanı sağlar | Daha düşük hızlarda bile mobil görüntülü görüşme yapabilme |
Tabletler | Wi-Fi ile internete bağlanma ve video görüşmesi yapma | Büyük ekran sayesinde, geniş görüş açısı |
Bilgisayarlar | Geniş ekran ve yüksek çözünürlük | İnternet tarayıcısı üzerinden hızlı ve kolay görüntülü görüşme yapabilme |
Akıllı Televizyonlar | Büyük ekran ve yüksek çözünürlük | İçerisine yüklenebilen uygulamalar aracılığıyla görüntülü görüşme yapabilme |
Modern toplumlarda teknoloji bireylerin tüm yaşamlarına dokunmaktadır. Teknoloji geliştikçe bireylerin yaşamlarında önemli olan eğitim, sağlık, haberleşme, iletişim ve daha birçok alana etki etmektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak mobil cihazlarda da büyük gelişmeler yaşanmıştır. Mobil cihazlar özelliklede cep telefonları bireylere iletişim alanında büyük kolaylıklar ve faydalar sunmaktadır. Konuşma, mesajlaşma, mobil uygulamalar gibi özelliklerinin yanında görüntülü arama yapmak için de kullanılmaktadır. Telekomünikasyon alanında sağlanan gelişmelerle birlikte bu durum gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Telekomünikasyon alanında 4. nesil teknoloji olarak tanımlanan 4G teknolojinin geliştirilmesi ile birlikte veri aktarımı, ses, görüntü kalitesi daha da artmıştır. 4G teknolojisi gelişmeden önce sunulan 3G teknolojisi ile birlikte cep telefonlarında görüntülü konuşma imkanı sunulmuştur. Bireylerin bu imkanı sevmesi ve kullanması bu teknolojinin gelişmesini sağlamıştır.
Cep telefonu dışında başka cihazlar üzerinden de görüntülü arama yapma imkanı bulunmaktadır. Bilgisayar, tablet vb. cihazlarla da gerçekleştirilebilir. Bu cihazlar için tasarlanmış uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaları kullanacağınız cihazlara indirerek internet aracılığıyla aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.
görüntülü arama ile gerçekleşen görüntülü konuşma, aradığınız kişiyle sesli ve görüntülü olarak konuşabilmenizi sağlar. bu sayede uzaklık, uzun mesafe gibi kavramlar önemini yitirmektedir. konuşacağınız kişi hangi mesafede olursa olsun istediğiniz anda onları görebilmenizi sağlar.
Görüntülü Arama Nasıl Yapılır?
Görüntülü sohbet yıllardır bireylerin yaşamlarında önemli bir yer tutmaktadır. İlk çıktığı zamanlarda belirli bir hedef kitlesine hitap ederken şimdiyse çok geniş bir hedef kitlesine hitap etmektedir. Yıllar önce hayal edilen sabit telefonlara görüntülü sohbet özelliği kazandırılmasıydı. Şuan yaşadığımız ve gerçekleştirilen durum sabit telefonların bu özelliğinden çok ötede.
Şu an bireyler istedikleri anda ve yerde diledikleri kişilerle görüntülü konuşma gerçekleştirebilmektedir. Peki, bu kadar sık kullanılan görüntülü arama nasıl yapılır? Öncelikle doğru donanıma sahip olunması gerekir. Görüntülü sohbet için kullanacakları cihazlar için uygulamaları bir araya getirilmesi gerekir. Akıllı telefonlar, tablet, bilgisayar ve televizyonlarla görüntülü arama yapılmaktadır.
FaceTime İle Görüntülü Arama: En basit görüntülü sohbet yöntemlerinden birisidir. Apple şirketine aittir. Basit ve asgari düzeyde unsurlara sahiptir. Bu uygulamayı kullanmak için Apple marka cihaza ihtiyacınız var. Eğer iPad’e sahipseniz FaceTime uygulaması sizde yüklü demektir. Apple donanımı kullanan kişilerle görüntülü görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda görüşme gerçekleştirebilmeniz için karşı tarafın FaceTime’ı etkinleştirmesi gerekir. Etkinleştirmiş kişilere ulaşarak onların kayıtları içinde yer alan video simgesine tıklatarak görüntülü konuşma gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama, basit olmasının yanında ücretsizdir. Bu özellikleri ile kullanıcılara hitap etmektedir.
Televizyonda Skype İle Görüntülü Konuşma: Bu konuşma tam da büyük ekranda görüntülü sohbet isteyenler için. Skype gitgide gelişen özellikleriyle büyük bir kullanıcıya ulaşmıştır. Skype uygulamasıyla bilgisayardan ve cep telefonundan görüntülü görüşme yapmayı herkes biliyordur. Bu özelliğinin dışında günümüzde akıllı televizyonlarda bulunmakta veya kolay bir şekilde yüklenebilmektedir. Bu şekilde görüntülü sohbet yapmak için televizyonunuzun Skype uygulamasına uyumlu olması gerekir. Aynı zamanda dahili veya USB bağlantısıyla kolay bir şekilde bağlanabilen bir kamera olması gerekir. Bu donanımlara sahip bireyler Skype kullanan başka bir kişiyle rahat bir şekilde görüşmesini gerçekleştirebilir.
Hangouts İle Görüntülü Arama: Hangouts dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda kullanıma uygundur. Bilgisayarda açılan internet tarayıcısı penceresinden görüntülü olarak aramalar yapılabilmektedir. Hangouts ile bilgisayar, telefon ve tablet kullanıcıları ile iletişime geçilebilir. En güzel yanı ise sohbete aynı anda birden fazla kişinin katılabilmesidir. Sohbet esnasında mesajlaşma da yapabilirsiniz. Bunun yanında fotoğraf ve ekran paylaşımı da yapılabilir.
Messenger İle Görüntülü Sohbet: Facebook Messenger uygulamanızı telefonunuza indirmeniz gerekir. Bu uygulamaya giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra Messenger listesinde görüntülü konuşacağınız kişiyi seçmelisiniz ya da aratmalısınız. Daha sonra kişiyle sohbetinizi açmalısınız. Açılan sayfada sağ üstte yer alan kamera işaretine tıklayarak görüntülü olarak arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Cep Telefonları İle Görüntülü Konuşma: Cep telefonları üzerinden görüntülü görüşme yapabilmek için aramalar ve kişiler bölümüne gelmek gerekir. Ardından görüntülü olarak aramak istediğiniz kişiyi listeden seçmeniz gerekir. Aramak istediğiniz kişinin üstüne tıkladığınızda size kişinin isminin altında seçenekler verir. Bu seçeneklerde kamera işaretinin altında görüntülü arama yazısı vardır. Buraya tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için arayacağınız kişide kameralı cep telefonu ve 3G/4G gibi özellikler olması gerekir.
Görüntülü Arama Ayarları
Görüntülü konuşabilmek için telefonda bazı ayarların yapılması gerekmektedir. Cep telefonlarından görüntülü olarak arama yapabilmek için 3G/4.5G özelliklerine sahip şebeke kullanılması gerekir. Aynı zamanda kullanılan telefonun görüntülü arama özelliğine sahip olması gerekmektedir. Görüntülü sohbet yapabilmek için cep telefonundan ayarlar bölümüne girmelisiniz. Ayarlar bölümünden şebeke ayarları oradan şebeke moduna tıklamalısınız. Şebeke modundan sonra otomatik seçeneğini seçmelisiniz. Telefonunuzun üst kısmında 3G/4.5G yazıyorsa artık görüntülü olarak arama yapabilirsiniz demek.
Operatörünüz üzerinden 3G/4G kullanımını aktif hale getirmeyi unutmamalısınız. Bunun için kullandığınız operatöre operatörünüzün belirlediği numaraya kısa mesaj atarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Artık günümüzdeki cep telefonları ve sim kartları en az 3G uyumludur. Hatta gelişmelerle beraber 4.5G’de oldukça yaygındır. Günümüzde kullanılan 4.5G teknolojisi ile birlikte hızlı internet ve dijital ses imkanları da sunulmaktadır.
Cep telefonları dışında belirtilen diğer uygulamalarda da birtakım ayarlar yapılması gerekir. Örneğin WhatsApp uygulamasında görüntülü görüşme gerçekleştirebilmek için Android işletim sisteminde Android 4.1 + işletim sistemine sahip cep telefonu olması gerekir. Bu işletim sistemine sahip olmayan cep telefonlarında WhatsApp uygulaması kullanılamaz. Diğer uygulamalarda da buna benzer durumlar bulunmaktadır. Aynı zamanda bu uygulamalara gelen güncellemelerin yapılması gerekir. Uygulamaları kullanırken de güçlü bir ağ bağlantısı gereklidir. Ağ bağlantınızın kalitesi arama kalitenizi belirlemektedir.
WhatsApp ile Arama
WhatsApp ile arama yapabilmek için öncelikle Android cep telefonuna sahip olmanız gerekir. Android’de de Android 4.1 işletim sistemine sahip telefonlarda çalışmaktadır. Eğer bu işletim sistemi yoksa arama gerçekleştiremezsiniz. Görüntülü arama yaparken güçlü bir ağ bağlantınız olması gerekir. Yapacağınız görüşmenin kalitesi bağlı olduğunuz ağ bağlantısının kalitesine bağlıdır. Görüntülü arayabilmek için öncelikle arama yapmak istediğiniz kişiyle sohbetinizi açmalısınız. Sonra sohbet ekranında kamera işareti olan görüntülü aramaya dokunmalısınız. Bu işlemlerden sonra aramanız gerçekleşmiş olur.
Bu yolla gelen aramayı kabul etmek için ekranda çıkan kamera işaretini yukarı kaydırmanız gerekir. Görüntülü grup araması da yapılabilmektedir. WhatsApp üzerinden en fazla 4 kişi görüntülü görüşme yapabilmektedir. Bir grupta görüntülü görüşme yapabilmeniz için görüşme yapmak istediğiniz grubu seçmelisiniz. Telefon ve + işareti olan grup aramasına dokunmalısınız. Aramaya eklemek istediğiniz kişileri seçmelisiniz. Ardından kamera işaretine dokunmalısınız.
Bu sayede grup araması yapabilirsiniz. Bireysel sohbet üzerinden de görüntülü grup araması yapılabilir. Görüntülü konuşma yapmak istediğiniz kişiyle olan sohbeti seçmeniz gerekir. Ardından kameraya dokunun. Aradığınız kişi aramanızı kabul ettikten sonra kişi ekleye tıklamanız gerekir. Aramaya eklemek istediğiniz başka kişi varsa seçin.
Görüntülü Arama Yapabileceğiniz Android Uygulamaları
Cep telefonlarına yüklenen uygulamalarla görüntülü sohbet etme oldukça yaygın kullanılmaktadır. Sadece görüntülü görüşme için geliştirilen uygulamalar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra başka kullanım için geliştirilen uygulamalar da görüntülü sohbetin gelişmesi ve çok kullanılmasından dolayı geri kalmamak için uygulamalarına görüntülü konuşma eklediler. Bu sayede uygulamalarına daha fazla kullanıcı eklemeyi başardılar. Kullanıcılara göre en çok tercih edilebilen android uygulamaları;
Facebook Messenger
Skype
Hangouts
Viber
Tango
WeChat
WhatsApp
Lıne
Görüntülü Görüşme Tarihçesi
Görüntülü görüşme uygulamaları günümüzde oldukça popülerdir. Kullanım oranları ise her geçen gün artmaktadır. Peki, tarihsel olarak ilk görüntülü sohbet ne zaman yapıldı hiç düşündünüz mü? Belki birkaç tahminde bulunabilirsiniz. Bu yazıyı yazarken benim ilk aklıma gelen cevap 2000’li yılların başlarıdır diye düşündüm. Baya yanılmışım.Tarihte ilk görüntülü konuşma 1964 yılında gerçekleşmiştir. Şuan yapılan gibi internet üzerinden değildi tabi. Bir operatörün telefon hizmetini sunduğu alt yapı üzerinden sağlandı.
1964 yılında Amerika’da Dünya Fuarı’nda ilk kez tanıtıldı. Görüntülü olarak görüşme sistemi; bir kamera ve bir ekrandan oluşmaktaydı. Bir kulübe içerisine ziyaretçiler alındı. Bu ziyaretçiler 15 dakika boyunca Kaliforniya’daki Disneyland’da çalışan bir görevli ile görüştüler. Bu servis sistemi saniyede 30 kare siyah-beyaz aktarım yapabiliyordu. Aynı zamanda kullanıcılarda kamera karşısında hareketsiz durmak zorundaydı.
Bu sistemin kurucusu Bell, sistemi daha da geliştirdi. Ancak bir sorun vardı. Sorun; sistem çok pahalıydı. Sistemin pahalı olması bu sistemin tozlu raflara kalkmasını sağladı. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ve maliyetin düşmesi ile bu alanda oldukça yol kat edildi. 2018 yılında 5G teknolojisine geçildi. Bu teknolojiyi ilk kullanan ülke Güney Kore oldu.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.