AnasayfaBlogGörsel İletişim Bölümü
Bölümler

Görsel İletişim Bölümü

28 Ağustos 2020
Bu resim, ortasında bir ampul bulunan mavi ve beyaz bir baloncuk sohbetini göstermektedir. Ampul beyaz bir daire şeklindedir ve üzerinde siyah bir metin yazılıdır. Ampulün sağında mavi ve kırmızı bir logo bulunmaktadır. Sol üst köşede, mavi bir arka plan üzerinde beyaz bir daire ve üzerinde beyaz bir haç var. Sohbet balonunun yanında dürbünle bakan bir adam ve ellerini kaldırmış bir kadın var. Bu görüntü iletişimi, zekayı ve keşfi temsil etmek için kullanılabilir.
İletişim KanallarıGörsel İletişim Bölümüİş İmkânları
Kitaplar, Dergiler, TelevizyonlarÜniversitelerin Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren, iki yıllık ön lisans programıBasın ve yayıncılık, halkla ilişkiler ve reklamcılık, medya
Reklam Araçları, Sosyal Medya, Dijital MedyaBasın-yayın, reklam, medya gibi alanlara giriş sağlarKamu veya özel sektördeki medya kuruluşları, reklam ajansları, basın ve yayın kuruluşları
Görsel Materyaller, Simülatörler, GrafiklerÖzgün görsel tasarımlar oluşturmayı, dijital dünyaya uyumlu bir formda düzenlemeyi ve ilgili kitlelere sunmayı öğretirAkademisyenlik, Araştırma Görevliliği, Öğretim Görevliliği
Podcastler, Video Bloglar, WebinarlarKişiye proje yönetimi konusunda teorik ve pratik eğitimler sağlarProje Yöneticisi, Halkla İlişkiler Uzmanı, Reklam Tasarımcısı
Animasyonlar, İnfo Grafikler, İnteraktif VideolarMezun olunduktan sonra ilgili bir lisans programına devam etme olanağı sağlarİletişim Uzmanı, Görsel Tasarımcı, Medya Danışmanı
E-Kitaplar, Online Dergiler, Web Sitesi TasarımlarıÖğrencilere, yenilikçi bir anlayış ve gözlemci bir bakış açısı kazandırırMedya Planlamacısı, Halkla İlişkiler Danışmanı, İçerik Yöneticisi
Görsel Sunumlar, Kişisel Bloglar, Youtube VideolarıMezun olan öğrencilere, çift ana dal, yan dal ve / veya lisansüstü eğitimlerini tamamlama önerirKurumsal İletişim Uzmanı, Online Reklam Yöneticisi, Medya Stratejisti
Mobil Uygulamalar, Online Oyunlar, Dijital PazarlamaGörsel unsurların kullanımı konusunda ustalık kazandırır, dijital çağa uyum sağlama yeteneğini geliştirirMüşteri İlişkileri Yöneticisi, İçerik Stratejisti, Sosyal Medya Yöneticisi
Dijital Billbordlar, Mobil Reklamcılık, Dijital Radyo YayıncılığıSosyal hayatın içine yerleştirme ve sosyal gözlemlerini tasarımlarına aktarma yetisi verirDijital Reklam Uzmanı, İçerik Editörü, Grafik Tasarımcı
Video Konferanslar, E-Öğrenme Platformları, Interaktif Panolarİş hayatında başarılı olunabilmesi için gerekli becerileri, bilgileri ve yetenekleri kazandırırKurumsal İletişim Danışmanı, Reklam Yöneticisi, Marka Stratejisti

İnsanlığın varoluşundan bu yana iletişim, türlü yöntemlerle gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Eski çağlarda iletişimin farklı yolları vardı. Yazı icat edilmeden önceki dönemlerde, insanlar resimlerle veya karmaşık sesler çıkartarak iletişim kuruyorlardı. Bu iletişim şekli, ilkel bir görsel iletişim olarak bile kabul edilebilir. Yazının icadı ve alfabelerin oluşturulmasıyla birlikte, hem konuşma hem de yazma konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Bu adımla birlikte iletişimin temelleri de atılmaya başlandı. 

Günümüze geldiğimizde, iletişimin çok farklı noktalara doğru gittiğini görebiliriz. Sözlü iletişim, yani konuşma konusunda çok gelişmiş olmamıza rağmen; iletişimin görsel yanı hâlâ çok güçlü. Bunun nedeni, temel duyularımızdan bir tanesi olan ‘görme’nin en önemli duyularımızın başında gelmesinden kaynaklanıyor. Görme duyusu öyle önemli ki; beynimizin ‘görsel hafıza’ denen bir özelliği de vardır. Beynin bu özelliğini keşfeden insanlar, görsel iletişim konusunda çalışmalar yapmaya başlamışlardır Hatta bu çalışmalar, zamanla bilimsel bilgi haline bile getirilmiştir. 

İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal ortamlarda diğer insanlarla sürekli etkileşim halinde olmak, iletişim çeşitlerinin oluşmasını sağlar. Bazı iletişimler bireysel, bazıları toplumsal ve bazıları da profesyonel anlamda ilerlemektedir. Görsel iletişim kanalları ise; hem bireylere, hem toplumlara hem de profesyonel platformlara hitap edebilecek kadar geniş kapsamlıdır.

Görsel iletişim kanallarından bazıları, kitaplar, dergiler, televizyonlar, reklam araçları gibi görme duyumuza hitap eden kanallardır. Şimdilerde görsel iletişimin en önemli araçlarından biri sosyal medya ve dijital medya kanallarıdır. Bu nedenle günümüz iletişim uzmanları, dijital dünyadaki bu kanallar için de tasarım çalışmaları yapmalıdır.



İnsanları herhangi bir konuda bilgilendirmek veya bir ürünün tanıtımını yapmak gibi işler, görsel iletişimin alanıdır. Bu alanda uzmanlaşmak adına alınabilecek eğitimlerden biri, Görsel İletişimi Önlisans programına kayıt olmaktır. Ancak tabii ki önlisans programı uzmanlaşmak için yeterli olmaz. Bu eğitimi lisansa ve sonra da lisansüstü eğitime tamamlamak, gerçek bir uzmanlık olacaktır. 

Görsel İletişim Bölümü Nedir?

Görsel İletişim bölümü; üniversitelerin Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren, iki yıllık bir ön lisans programıdır. Bu bölüme merkezî yerleştirme sınavının TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanıyla öğrenci alınıyor. Bölümde öğrencilere; basın-yayın, reklam, medya gibi görsel iletişim alanlarıyla ilgili temel tasarım ve teknolojik eğitimler veriliyor. Bölümde, görsel tasarlama, tasarımların projelendirilmesi, projelerin geliştirilmesi ve hedeflenen kitleye sunulması gibi konularda da detaylı eğitimler bulunuyor.

Programın temel hedeflerinden birisi; öğrencilerin özgün görsel tasarımlar oluşturmayı, ürettikleri tasarımları dijital dünyaya uyumlu bir formda düzenlemeyi ve ilgili kitlelere sunmayı öğrenmeleridir. Proje yönetimi konusunda da teorik ve pratik eğitimler verilen öğrenciler, mezun olduktan sonra iyi bir proje yöneticisi adayı olabilirler.

Bölüm öğrencilerinin mezun olduktan sonra akademik eğitim hayatlarına devam etmeleri, kariyer hayatları için yararlı olacaktır. Bir lisans programından mezun olmanın bile yetmediği günümüzde, öğrenciler önlisans eğitimiyle sınırlı kalmamalıdır. İlgili bir lisans programına (Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı gibi) devam edip; çift ana dal, yan dal ve / veya lisansüstü eğitimlerini de tamamlamalıdırlar. Bu akademik adımlar, öğrencilerin gelecekteki meslek hayatlarında başarılı olmaları için önemli unsurlardır. 



İyi bir görsel iletişimci; görsel unsurların tümünü ustalıkla kullanabilmeli, değişen ve sürekli gelişen dijital çağa ayak uydurabilmeli, yenilikçi bir anlayışa sahip olmalıdır. Ayrıca; gözlemci bir bakış açısıyla sosyal hayatın içinde de yer almalı ve gözlemlerini tasarımlarına aktarmalıdır.

Görsel İletişim Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Görsel İletişim mezunlarının çalışabileceği sektörlerin başında; basın ve yayıncılık, halkla ilişkiler ve reklamcılık, medya gibi iletişim sektörleri gelmektedir. Kurumsal olarak ise; kamu veya özel sektördeki medya kuruluşları, reklam ajansları, basın ve yayın kuruluşları gibi çalışma ortamlarını sayabiliriz.

lisansüstü eğitimlerini tamamlayan mezunların, akademik kariyer imkânları da bulunuyor. ALES'ten yeterli bir puan alan ve üniversitelerin giriş sınavlarında da başarılı olan mezunlar, üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.

Görsel İletişim Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Mezunlar; kamu veya özel medya ve iletişim kurum ve kuruluşlarında proje yöneticisi, halkla ilişkiler uzmanı, reklam tasarımcısı, iletişim uzmanı, görsel tasarımcı gibi unvanlarla çalışabilirler. Ayrıca akademik ortamlarda araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi gibi unvanlarla çalışma imkânları vardır. 

Bu bölüm mezunu uzman iletişimciler; şirketlerde proje yönetmek, reklam tasarlamak ve üretmek gibi işleri yapabilirler. Ortaya koydukları iletişim tasarımlarını dijital dünyada kullanılan programlar veya sistemlere aktarıp, çağa uygun hale getirirler. Bir ürünün veya hizmetin insanlara nasıl tanıtılacağını, hangi görsel araçların ne şekilde kullanılacağını planlayıp bu işleri yönetebilirler.

Görsel İletişim Bölümü Dersleri Nelerdir?

Görsel İletişim bölümünde zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan bir ders programı uygulanmaktadır. Bu bölüme ait ders programı, farklı iletişim dallarına ait temel derslerden ve uygulama çalışmalarından oluşuyor. Ayrıca işyeri uygulamaları da, staj niteliğinde bir ders olarak açılmıştır.

Aşağıdaki ders listesi, öğrencilerin çok farklı iletişim dallarında donanımlı bir eğitimle mezun olabileceklerini göstermektedir. Bu dersler; teorik donanımın dışında, uygulama çalışmalarıyla tecrübe de kazandıran derslerdir. 

Bölümde işlenen temel dersler şunlardır:

  • Yetkinlik Geliştirme Programı I, II

  • Kamera Teknikleri

  • Fotoğrafçılık

  • İnteraktif Medya Tasarımı ve Multi-Medya Uygulamalar

  • Sanat ve Tasarım Kültürü

  • Görsel Algı

  • Animasyon Tasarımı I, II

  • Kurgu Teknikleri

  • Metin ve İmge

  • Tanıtım Kampanyaları

  • Bilgisayar Destekli Tasarım I, II

  • Anlama ve Anlatma

  • Web Tasarım

  • Reklam Tasarımı ve Uygulamaları

  • Marka İletişim Yönetimi

  • Dijital Reklamcılık

  • Kurumsal Kimlik ve İmaj Yönetimi

  • Mesleki İngilizce

  • Tipografi

  • Yetkinlik Geliştirme Dersi I 

  • İşyerinde Uygulama Eğitimi

Görsel İletişim Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

2020 yılında Görsel İletişim bölümünün en yüksek taban puanı, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi'nin 3 kişilik kontenjanlı ve burslu programına ait olan 309,986 puandır; başarı sıralaması da 342481'dir. Bölümün en düşük taban puan ise İstanbul Beykoz Üniversitesi'nin %75 indirimli programına ait olan 239,594 puandır; başarı sıralaması da 994034 olarak açıklanmıştır. 

Ayrıca; Beykoz (%50 indirimli), İstanbul Ayvansaray (%50 indirimli programı), Lefke Avrupa Üniversitesi (KKTC – Burslu, %75 ve %50 indirimli programları) ve Yakındoğu Üniversitesi’nin (KKTC- Burslu ve %75 indirimli programları) kontenjanları dolmadığı için taban puanları ve başarı sıralamaları açıklanamamıştır.

Kitaplar, Dergiler, Televizyonlar, Üniversitelerin Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren, iki yıllık ön lisans programı, Basın ve yayıncılık, halkla ilişkiler ve reklamcılık, medya, Reklam Araçları, Sosyal Medya, Dijital Medya, Basın-yayın, reklam, medya gibi alanlara giriş sağlar, Kamu veya özel sektördeki medya kuruluşları, reklam ajansları, basın ve yayın kuruluşları, Görsel Materyaller, Simülatörler, Grafikler, Özgün görsel tasarımlar oluşturmayı, dijital dünyaya uyumlu bir formda düzenlemeyi ve ilgili kitlelere sunmayı öğretir, Akademisyenlik, Araştırma Görevliliği, Öğretim Görevliliği, Podcastler, Video Bloglar, Webinarlar, Kişiye proje yönetimi konusunda teorik ve pratik eğitimler sağlar, Proje Yöneticisi, Halkla İlişkiler Uzmanı, Reklam Tasarımcısı, Animasyonlar, İnfo Grafikler, İnteraktif Videolar, Mezun olunduktan sonra ilgili bir lisans programına devam etme olanağı sağlar, İletişim Uzmanı, Görsel Tasarımcı, Medya Danışmanı, E-Kitaplar, Online Dergiler, Web Sitesi Tasarımları, Öğrencilere, yenilikçi bir anlayış ve gözlemci bir bakış açısı kazandırır, Medya Planlamacısı, Halkla İlişkiler Danışmanı, İçerik Yöneticisi, Görsel Sunumlar, Kişisel Bloglar, Youtube Videoları, Mezun olan öğrencilere, çift ana dal, yan dal ve / veya lisansüstü eğitimlerini tamamlama önerir, Kurumsal İletişim Uzmanı, Online Reklam Yöneticisi, Medya Stratejisti, Mobil Uygulamalar, Online Oyunlar, Dijital Pazarlama, Görsel unsurların kullanımı konusunda ustalık kazandırır, dijital çağa uyum sağlama yeteneğini geliştirir, Müşteri İlişkileri Yöneticisi, İçerik Stratejisti, Sosyal Medya Yöneticisi, Dijital Billbordlar, Mobil Reklamcılık, Dijital Radyo Yayıncılığı, Sosyal hayatın içine yerleştirme ve sosyal gözlemlerini tasarımlarına aktarma yetisi verir, Dijital Reklam Uzmanı, İçerik Editörü, Grafik Tasarımcı, Video Konferanslar, E-Öğrenme Platformları, Interaktif Panolar, İş hayatında başarılı olunabilmesi için gerekli becerileri, bilgileri ve yetenekleri kazandırır, Kurumsal İletişim Danışmanı, Reklam Yöneticisi, Marka Stratejisti
görsel iletişim reklam görsel iletişim görsel iletişim tasarımı reklam ve halkla ilişkiler Görsel İletişim Bölümü
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.