AnasayfaBlogEn Sık Yapılan Mülakat Hataları
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat HatasıNeden Sakıncalı?Önerilen Çözüm
Mülakata yeterince hazırlanmamak‘’Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz’’ sorusuna cevap verememeŞirketin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını kontrol edin.
Uygun olmayan kıyafet seçimiİlgisiz ve profesyonellikten uzak bir imajMülakat kıyafetinizi sektör ve şirket stiline uydurun.
Zayıf iletişim becerileriOlumsuz bir izlenim bırakmaEl sıkışın, göz teması kurun ve özgüvenli bir duruş sergileyin.
Mülakatta çok rahat davranmakDikkat dağınıklığı ve ciddiyetsizlik imajıTelefonu kapatın ve sadece iş başvurunuz ve referans listenizle gidin.
Fazla konuşmakMülakatçının dikkatinin dağılmasıCevaplarınızın net ve soruya odaklı olduğundan emin olun.
Az konuşmakKonuşulanların anlaşılmaması veya eksik kalmasıSorulara olabildiğince tam cevap vermeye çalışın.
Kesinliği belli olmayan bilgilerGüvenilmez bir profil oluşturmaÖzgeçmişinizi ve diğer bilgilerinizi güncel tutun.
Yanlış cevap vermeYetersiz veya yanıltıcı bilgi sunmaSoruyu iyi anladıktan sonra cevap verin.
Eski işveren hakkında kötü konuşmakProfesyonellikten uzak bir tutumEski işveren hakkında olumsuz konuşmalardan kaçının.
Teşekkür notu göndermemekİlgi veya nezakete dair izlenim eksikliğiMülakat sonrası bir teşekkür notu gönderin.

Mülakatta ne yapmamalısınız? En sık yapılan mülakat hataları işe alım ihtimalinizi tamamen ortadan kaldırır. Bu yüzden mülakat öncesi iyi hazırlanmalı ve mülakatta başarıyı hedeflemelisiniz. Genellikle mülakat öncesi mülakat soruları için araştırma yapılsa da bu makalede dikkat çekmeye çalıştığım başka birçok başlık bulunmaktadır.

Mülakat hataları nelerdir?

Mülakata yeterince hazırlanmamak

‘’Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz’’ sorusuna cevap verememek o işyerinde işe alınma ihtimalinizi başlamadan bitirebilir. Birçok şirketin web sitesinde "Hakkımızda" bölümünde bazı bilgiler paylaşır. Şirketin geçmişi, konumu, departmanları ve misyonu hakkında bilgiler verirler. Bu bilgileri mülakat öncesi gözden geçirmeniz önemlidir. Ayrıca, eğer varsa, şirketin LinkedIn sayfasını ve Facebook sayfasını kontrol edin. Sosyal medya hesaplarında çalışma süreçleriyle ilgili bilgiler paylaşıyor olabilirler.

Mülakata giderken ne giymeli?

Eğer mülakata uygun bir kıyafet giymek istemiyorsanız bunu iki şekilde yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız pozisyon için çok günlük giyinmek, ikincisi çok resmi kıyafetleri tercih etmek.



Mülakat kıyafetinizi sektör ve şirket stiline uydurun. Profesyonel bir pozisyon için mülakata katıldıysanız mutlaka takım elbise giymelisiniz. Kilyos sahilinde cankurtaran olarak çalışacaksanız, takım elbise pek de mantıklı değildir. Onun yerine, sade ve günlük bir kıyafet tercih edin.

Ne giyeceğinize emin değilseniz, şirketi ziyaret edin ve çalışanların sıradan bir iş gününde ne giydiğini inceleyin.

Zayıf İletişim Becerileri

İş arama sürecinde tanıştığınız herkesle iyi bir şekilde iletişim kurabilmeniz önemlidir. Sizi işe alacak olan insan ile pozitif bir şekilde iletişim kurabilmeniz ise daha önemli olan şeydir. El sıkışın, göz teması kurun, özgüvenli bir duruş sergileyin ve mülakatçının sizin pozisyon için en iyi aday olduğunuzu bilmesini sağlayın.

Mülakatta çok rahat davranmak

İster inanın, ister inanmayın, işe alınmayan bir aday mülakat sırasında çalan telefonuna cevap vermekten hiç çekinmedi. Binaya girmeden önce telefonu en azından kapatın. Bazıları kahveyle geliyor, bazıları yemekle ama siz iş başvurunuz ve referans listenizle gidin.



Mülakatta ne kadar konuşmalı?

Devamlı konuşan birinden daha kötü bir şey olamaz. Mülakatçının sizin bütün hayatınızı bilmesine gerek yok. Cevaplarınızın net ve soruya odaklı olduğundan emin olun. Sadece soruya cevap verin.

Mülakatta az konuşmak

Sorulara bir veya iki kelime ile cevap veren biriyle konuşmak gerçekten zor. Çok konuşmasanız bile, sorulara olabildiğince tam cevap vermeye çalışın.

Kesinliği Belli Olmayan Bilgiler

İş için özgeçmişinizi teslim etmiş olsanız bile bir iş başvurusu formu doldurmanız istenebilir. Geçmiş deneyimleriniz, mezuniyet tarihiniz ve referanslar dahil olmak üzere başvurunuzu tamamlamanız gereken bilgilere hakim olduğunuzdan emin olun.

Mülakatta Yanlış Cevap Vermek

Cevap vermeden önce doğru cevabı verdiğinizden emin olmak için biraz duraksayın. Duraksayın diyorum çünkü beklemeyin. Sadece duraksayın. Eğer beklerseniz yalan söylüyor intibaını bırakabilirsiniz. Eğer düşünmeden cevap verip yanlış cevabı verirseniz, zaten direkt olarak elenirsiniz.

Eski İşveren Hakkında Kötü Konuşmak

Dünya sizin sandığınızdan daha küçük bir yerdir ve işe alım uzmanının, eski patronunuz da dahil olmak üzere, kimi tanıdığını bilemezsiniz. Aynı zamanda, işe alım uzmanının sizin işten kötü bir şekilde ayrıldığınızda şirket hakkında aynı şekilde konuşabileceğinizi düşünmesine neden olursunuz.

Mülakat sonra email gönderin.

İyi bir izlenim bırakamadığınızdan mı korkuyorsunuz? Ya da çok iyi bir sonuç mu bekliyorsunuz? Her şekilde, şirkete ve başvurduğunuz pozisyona olan ilginizi göstermek için bir teşekkür notu gönderin.

Son olarak, eğer mülakatta büyük bir hata yapsanız bile kendinizi üzmeyin. Eğer böyle bir şey olursa, kısmet değilmiş deyin, hatalarınızı öğrenin (mümkünse bir online eğitim programına katılın) ve bir sonraki fırsata odaklanın.

Mülakata yeterince hazırlanmamak, ‘’Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz’’ sorusuna cevap verememe, Şirketin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını kontrol edin, Uygun olmayan kıyafet seçimi, İlgisiz ve profesyonellikten uzak bir imaj, Mülakat kıyafetinizi sektör ve şirket stiline uydurun, Zayıf iletişim becerileri, Olumsuz bir izlenim bırakma, El sıkışın, göz teması kurun ve özgüvenli bir duruş sergileyin, Mülakatta çok rahat davranmak, Dikkat dağınıklığı ve ciddiyetsizlik imajı, Telefonu kapatın ve sadece iş başvurunuz ve referans listenizle gidin, Fazla konuşmak, Mülakatçının dikkatinin dağılması, Cevaplarınızın net ve soruya odaklı olduğundan emin olun, Az konuşmak, Konuşulanların anlaşılmaması veya eksik kalması, Sorulara olabildiğince tam cevap vermeye çalışın, Kesinliği belli olmayan bilgiler, Güvenilmez bir profil oluşturma, Özgeçmişinizi ve diğer bilgilerinizi güncel tutun, Yanlış cevap verme, Yetersiz veya yanıltıcı bilgi sunma, Soruyu iyi anladıktan sonra cevap verin, Eski işveren hakkında kötü konuşmak, Profesyonellikten uzak bir tutum, Eski işveren hakkında olumsuz konuşmalardan kaçının, Teşekkür notu göndermemek, İlgi veya nezakete dair izlenim eksikliği, Mülakat sonrası bir teşekkür notu gönderin
En Sık Yapılan Mülakat Hataları iş görüşmesi hataları iş görüşmesinde yapılan hatalar mülakat hataları
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kalın, koyu renk sakallı ve gözlüklü bir adam bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir tişört var ve ellerini kavuşturmuş, dizüstü bilgisayarın klavyesinde bir şeyler yazıyor. Dizüstü bilgisayar siyah renkte ve gümüş süslemeli. Dizüstü bilgisayarın solunda beyaz bir fincan, sağında ise küçük yeşil bir bitki oturmaktadır. Arka planda bulanık bir kol görünmektedir. Oda parlak bir şekilde aydınlatılmış ve adamın yüzü ışıkla aydınlanıyor.
Ön Yazı ve Kapak Mektubu

Ön Yazı Yazarken Yapılan Hatalar

30 Aralık 2016
Bir kadın aşağıya doğru bakıyor, gözleri kapalı ve başı ellerinin arasında. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve altın bir kolye takıyor. Arka planda beyaz bir duvarın bulanık bir görüntüsü var. Ön planda bir kişinin eli hafifçe odak dışında görülebiliyor. Görüntü derin bir tefekkür ve hüzün anını yakalıyor.
İş Arama

İş Ararken Yapılan Hatalar

16 Mart 2018
Bir kişi masa başında oturmuş, elinde kalemle bir kâğıda bir şeyler yazmaktadır. Kişinin kol saati takılıdır ve arka planda bulanık olsa da kırmızı bir nesne görülmektedir. Kişinin elinin yakın plan çekimi kol saatini ve kalemi ayrıntılı olarak gösterir. Kişi kağıda konsantre olmuş ve eli akıcı bir şekilde yazmaktadır. Kol saati birden fazla düğmesi olan dijital bir saat, kalem ise siyah bir kalem. Masa ahşaptır ve kağıt düz beyazdır. Kişi görevine odaklanmıştır ve arka plandaki kırmızı nesne belirsizdir.
Mülakat Teknikleri

Mülakat ve Temel Esasları

14 Ekim 2019
Bir grup insan arka arkaya oturmuş, tablet ve telefon gibi elektronik cihazlar kullanmaktadır. Bir adam başka bir adama bakmakta, gözlüklü ve yelekli bir kadın ise onların solunda oturmaktadır. Bir el siyah kapaklı beyaz bir fincan tutmaktadır. Arka planda bir kişi gözlük takmakta ve elinde bir tablet tutmaktadır. Ön planda bir kişinin bacağının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan, yüzlerinde odaklanmış ifadelerle, cihazlarıyla derinlemesine ilgileniyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakata Giderken Yapılması Gerekenler

21 Mayıs 2019