AnasayfaBlogÇocuk Psikiyatristi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Çocuk Psikiyatristi Nedir? Ne İş Yapar?

26 Mayıs 2021
Mavi kot pantolon giyen bir kadın kanepede oturuyor ve kucağında bir çocuk tutuyor. Elindeki panoya bakarak odaklanmış gibi görünüyor. Çocuk ise yüzünde merak dolu bir ifadeyle kadına bakmaktadır. Arka planda, duvarda bir logo ve kanepenin yan tarafında bir tabela görülüyor. Kadın ve çocuk çerçevenin ortasındadır ve odanın parlak renkleri göze çarpmaktadır. Kadının yüzü aydınlanmış ve sıcak gülümsemesi neşe ve sevgi hissi veriyor.
Çocuk Psikiyatristinin GörevleriÇocuk Psikiyatristinin SorumluluklarıÇocuk Psikiyatristi Olma Şartları
Çocukların ve ergenlerin ruhsal problemlerinin tanı ve tedavisini gerçekleştirmek.Çocukların gelişimsel, ailesel, çevresel ve toplumsal olaylardan etkilenmelerini önlemek ve sağlıklı ruhsal gelişimlerini sağlamak.Tıp eğitiminin tamamlanması ve çocuk ergen ruh sağlığı alanında uzmanlaşma
Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısızlıkları ve okula uyum sorunlarını tedavi etmek.Çocukların ruhsal gelişim süreçlerini takip etmek ve gerektiğinde tedavi planları yapmak.Sayısal bölümlerden mezun olunması ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) düzenlediği Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) başarılı olma
Çocuklarda ani gelişen travma ve stres sonrası meydana gelen ruhsal sorunları tedavi etmek.Biyokimyasal ve radyolojik tetkikler istemek ve teşhis ve tedavi yöntemlerini tespit etmek.Fen Lisesi veya nitelikli Anadolu Lisesi mezunu olma ve Tıp Fakültesi’ni bitirme
Çocuklarda cinsel gelişim bozuklukları ve sosyal davranış bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek.Ailelere çocukları hakkında doğru yol göstermek ve aileye ihtiyaç duyulan desteği sağlamak.Çocuk ergen ruh sağlığı alanında uzmanlaşmak ve bu alandaki bilimsel araştırmaları yakından takip etmek.
Otizm, şizofreni ve nörolojik gelişim bozukluklarını tedavi etmek.Hastanın hastaneye yatışını sağlamak ve ilgili süreci yakından izlemek.Mesleği kapsamında bilimsel araştırma ve geliştirmeleri yakından takip etmek.
Motor ve dil gelişim sorunlarını, duygusal gelişim bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek.Reaktif ruhsal sorunları tedavi etmek ve gerek duyulduğunda hastalarına psikoterapi yapmak.Yeterlilik testlerinden başarılı olma ve lise eğitimini başarıyla tamamlama.
Alkol ve madde bağımlılıkları, psikosomatik bozukluklar söz konusu olduğunda bunların tedavilerini gerçekleştirmek.Çocukların ve ailelerin ruh sağlığını korumak için önleyici faaliyetlerde bulunmak.Üniversite eğitimi sonrasında çocuk psikiyatrisi alanında uzmanlık eğitimi almak.
Çocuğa veya gence ihtiyaç duyulan en doğru yaklaşımı sergileyerek, psikolojik testler, terapi veya medikal destekler ile aileye ihtiyaç duyulan desteği sağlamak.Çocukların gelişim sürecini analiz etmek ve gereken tedavi süreçlerini planlamak.Psikiyatri uzmanlığı eğitimini tamamlamak ve çocuk psikiyatrisi üzerine ihtisas yapmak.
Kronik hastalıklar ve psikosomatik bozukluklar sonucu ortaya çıkan reaktif ruhsal sorunları tedavi etmek.Çocuklar ve aileler için sağlıklı bir yaşam süreci sağlamak.Çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında sürekli eğitim ve gelişimi sürdürmek.
Çocuk tanı ve tedavi sürecinde ekip şeklinde çalışılmasını sağlamak ve iyi bir işbirliği sergilemek.Çocuğun genel sağlık ve ruh sağlığına yönelik koruyucu önlemler almak ve uygulamak.Tıp fakültesi mezunu olup, çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında yeterlilik belgesine sahip olmak.

Çocuk psikiyatrisi; ağırlıklı olarak hastalıklar meydana gelmeden önlemler alınmasını sağlar ve temel amacı da budur. Daha önceden bir hastalık olmuş ise tedavi süreciyle ilgili planları yapar ve olabilecek en uygun tedaviyi uygular. Bu tıbbi disiplinin ele almış olduğu konular dahilinde; erişkin psikiyatrisi, pediatri uzmanı, çocuk nörolojisi, aile danışmanı, çocuk psikoloğu, dil ve gelişim ile yoğun işbirliği halindedir. İlgili yazımız çocuk psikiyatristi hakkında tanımlara yer vererek görev ve sorumluluklarına değindik.

Çocuk Psikiyatristi Nedir?

Tıp eğitimini tamamlamış bununla beraber çocuk ergen ruh sağlığı alanında uzmanlığını almış, çocukların ruh sağlığıyla ilgili sorunları çözen tıbbi sağlık personeli olarak gösterilmektedir. Ayrıca çocukların gelişim dönemlerinde meydana gelebilecek ruhsal, bilişsel, sosyal ve akademik alanlarda var olan bütün sorunlar çocuk psikiyatrisi alanını kapsamaktadır.

Büyüme dönemindeki gençler ve çocuklarda en başta gelişimsel, ailesel, çevresel ve toplumsal bütün olaylardan etkilenmektedir. Özellikle en kritik dönemler arasında yer alan çocukluk ve ergenlik dönemleri, yetişkinlik dönemlerine geçişlerde bir öne hazırlık olarak bilinmektedir. Bu dönem kapsamında gerçekleşen her türlü değişim yalnız bu dönemle sınırlı kalmayarak bütün yaşamı boyunca yönlendirici etkiler sağlayacaktır. Bu disiplindeki amaç yani çocuk-ergen psikiyatrisinin amacı da sağlıklı ruhsal gelişimi sağlamak ve meydana gelebilecek sorunlar için önceden önlem almayı gerektirir. Yetişkinlik döneminde geçişte olabilecek her türlü ruhsal rahatsızlık tedavi yapılarak ruhsal gelişim süreci takip edilir. Çocuk psikiyatrisi ağırlıklı olarak hastalıkların meydana gelmeden önlemler almayı gerektirir ve temel amacı da budur. Daha önceden bir hastalık olmuş ise tedavi süreciyle ilgili planları yapar ve olabilecek en uygun tedaviyi uygular.



Bu tıbbi disiplinin ele almış olduğu konular dahilinde; erişkin psikiyatrisi, pediatri, çocuk nörolojisi, aile danışmanı, çocuk psikoloğu, dil ve gelişim ile yoğun işbirliği halindedir. Çocuğa veya gence ihtiyaç duyulan en doğru yaklaşımı sergileyerek, psikolojik testler, terapi veya medikal destekler ile aileye ihtiyaç duyulan desteği sağlaması beklenir. Aileler farklı zamanlarda çocuklarıyla ilgili nasıl yol izleyeceklerini tam olarak bilemezler. Tamda bu nokta da uzman çocuk psikiyatristi müdahil olur. Muayene ile ilgili durum analizlerini gerçekleştirerek, gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde işlenebilmesi için izlenecek yol haritasını belirler.



Çocuk Psikiyatristi Ne İş Yapar?

Birçok görev ve sorumluluğu olan çocuk psikiyatrisinin, en temel görevi çocukların ve ergenlik dönemindeki bireylerin ruhsal problemlerinin tanı ve tedavilerini gerçekleştirmektir. Diğer görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Hastanın mevcut şikayetlerini ve tıbbi öyküsü hakkında ayrıntılı bilgiler ışında hasta bilgi formuna kaydetmek.

  • Hastanın bütün ayrıntılı fiziki muayenesini yapmak.

  • Gerek duyulması halinde hastalığın teşhis edilmesi amacıyla biyokimyasal ve radyolojik tetkiklerini istemek.

  • Muayene ve tetkik sonuçları doğrultusunda teşhis ve tedavi yöntemlerini tespit etmek.

  • Çocuklardan meydana gelen dikkat eksikliği, okul başarısızlıkları ve okula uyum gösterememe sorunlarını tedavi etmek.

  • Gerek duyulması halinde hastalarına psikoterapi yapmak.

  • Çocuklarda ani gelişen travma ve stres sonrası meydana gelen ruhsal sorunları tedavi etmek.

  • Cinsel gelişim bozukluklarını ve sosyal davranış bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek.

  • Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan otizm, şizofreni ve nörolojik gelişim bozukluklarını tedavilerini gerçekleştirmek.

  • Gerek duyulduğu durumlar da hastanın hastaneye yatışını sağlamak ve ilgili süreci yakından izlemek.

  • Ortaya çıkan motor ve dil gelişim sorunlarını, duygusal gelişim bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek.

  • Kronik hastalıklar ve psikosomatik bozukluklar sonucu ortaya çıkan reaktif ruhsal sorunları tedavi etmek.

  • Alkol ve madde bağımlılıkları, psikosomatik bozukluklar söz konusu ise bunların tedavilerini gerçekleştirmek.

  • Çocuk tanı ve tedavisi sürecinde ekip şeklinde çalışılması halinde olabilecek en iyi işbirliğini gerçekleştirmek.

  • Mesleği kapsamında bilimsel araştırma ve geliştirmeleri yakından takip etmek gibi temel görev ve sorumları kapsamında yer almaktadır.

Çocuk Psikiyatristi Nasıl Olunur?

Çocuk psikiyatristi doktoru olunabilmek için iyi bir lise eğitimi temeline dayanabileceğini belirtmemiz gerekir. Bu liseler Fen Liseleri ve nitelikli Anadolu Liseleri şeklinde gösterilebilir. Çünkü iyi bir lise eğitimi demek kimi zaman iyi bir üniversite hatta iyi bir lisans bölümü demektir.

Çocuk Psikiyatristi olabilmek için liselerin sayısal bölümlerinden mezun olunması gerekir. Bu mezuniyet lise eğitimi boyunca alınabilecek iyi bir ortalama ile tercih yapılacak bölümün kazanılmasına bir adım daha yaklaştıracaktır. Lise eğitimi sonrasında Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 2021 yılı için düzenlemiş olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve sonrasında Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarından iyi bir puanla başarılı olmayı gerektirir. Alınan puanların belirli bir yüzdeliği sonrasında üniversitelerin tıp fakültesi bölümlerini tercih etmeleri beklenir. Burada 6 yıllık bir lisans eğitimi sonrasında 5 yıl çocuk ve ergen psikiyatri ihtisasını gerçekleştirmesi gerekir. Almış olduğu bu kapsamlı mesleki eğitimiyle hem genel tıbbi hastalıklar hakkında bilgi sahibi olan hem de ruhsal yapısını değerlendirme tanı ve ayrıntılı tanı koyma, sonrasında ise tedavi etme bilgi ve yeterliliğine sahip olması beklenir.

Çocukların ve ergenlerin ruhsal problemlerinin tanı ve tedavisini gerçekleştirmek, Çocukların gelişimsel, ailesel, çevresel ve toplumsal olaylardan etkilenmelerini önlemek ve sağlıklı ruhsal gelişimlerini sağlamak, Tıp eğitiminin tamamlanması ve çocuk ergen ruh sağlığı alanında uzmanlaşma, Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısızlıkları ve okula uyum sorunlarını tedavi etmek, Çocukların ruhsal gelişim süreçlerini takip etmek ve gerektiğinde tedavi planları yapmak, Sayısal bölümlerden mezun olunması ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) düzenlediği Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) başarılı olma, Çocuklarda ani gelişen travma ve stres sonrası meydana gelen ruhsal sorunları tedavi etmek, Biyokimyasal ve radyolojik tetkikler istemek ve teşhis ve tedavi yöntemlerini tespit etmek, Fen Lisesi veya nitelikli Anadolu Lisesi mezunu olma ve Tıp Fakültesi’ni bitirme, Çocuklarda cinsel gelişim bozuklukları ve sosyal davranış bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek, Ailelere çocukları hakkında doğru yol göstermek ve aileye ihtiyaç duyulan desteği sağlamak, Çocuk ergen ruh sağlığı alanında uzmanlaşmak ve bu alandaki bilimsel araştırmaları yakından takip etmek, Otizm, şizofreni ve nörolojik gelişim bozukluklarını tedavi etmek, Hastanın hastaneye yatışını sağlamak ve ilgili süreci yakından izlemek, Mesleği kapsamında bilimsel araştırma ve geliştirmeleri yakından takip etmek, Motor ve dil gelişim sorunlarını, duygusal gelişim bozukluklarının tedavilerini gerçekleştirmek, Reaktif ruhsal sorunları tedavi etmek ve gerek duyulduğunda hastalarına psikoterapi yapmak, Yeterlilik testlerinden başarılı olma ve lise eğitimini başarıyla tamamlama, Alkol ve madde bağımlılıkları, psikosomatik bozukluklar söz konusu olduğunda bunların tedavilerini gerçekleştirmek, Çocukların ve ailelerin ruh sağlığını korumak için önleyici faaliyetlerde bulunmak, Üniversite eğitimi sonrasında çocuk psikiyatrisi alanında uzmanlık eğitimi almak, Çocuğa veya gence ihtiyaç duyulan en doğru yaklaşımı sergileyerek, psikolojik testler, terapi veya medikal destekler ile aileye ihtiyaç duyulan desteği sağlamak, Çocukların gelişim sürecini analiz etmek ve gereken tedavi süreçlerini planlamak, Psikiyatri uzmanlığı eğitimini tamamlamak ve çocuk psikiyatrisi üzerine ihtisas yapmak, Kronik hastalıklar ve psikosomatik bozukluklar sonucu ortaya çıkan reaktif ruhsal sorunları tedavi etmek, Çocuklar ve aileler için sağlıklı bir yaşam süreci sağlamak, Çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında sürekli eğitim ve gelişimi sürdürmek, Çocuk tanı ve tedavi sürecinde ekip şeklinde çalışılmasını sağlamak ve iyi bir işbirliği sergilemek, Çocuğun genel sağlık ve ruh sağlığına yönelik koruyucu önlemler almak ve uygulamak, Tıp fakültesi mezunu olup, çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında yeterlilik belgesine sahip olmak
Çocuk Psikiyatristi Çocuk Psikiyatristi nedir Çocuk Psikiyatristi ne iş yapar Çocuk Psikiyatristi maaşları Çocuk Psikiyatristi nasıl olunur
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.