Kursun içeriği; kahveyi tanımak, kahve akımlarını incelemek ve kahve çekirdeğini anlamak üzerine oluşturulmuştur. Var olan bilgilerinizi tazelemek ya da yeni bilgiler edinmek, kısacası amaç, kahvenin kalbine giden yolu keşfetmektir. Eğitimden faydalanmak için daha önceden bu konuda bilgi sahibi olmanız beklenmez. Eğitim zaten daha önce hiçbir deneyimi olmayan barista adaylarına hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanında yeteneklerini geliştirmek ve yeni bilgiler öğrenmek isteyen baristalar için de ideal bir seçenektir.
Eğitim tamamlandıktan sonra kurs tarafından bir sertifika sınavına katılmanız istenir. Sınav sonucunda kazanacağınız sertifika sayesinde; barista olabilir, kendi işinizi açabilir, yurt dışında iş imkanı elde edebilirsiniz.
Barista kursunda neler öğreneceksiniz?
Eğitim; kahve kültürü ile genel kahve bilgileri hakkında kapsamlı bilgiler verir. Kahve yetiştirici ülkeler, kahvenin tarihi, kahve çekirdeği çeşitleri, kahvelerin taze kalma süreleri, kahve çekirdeğinin kavrulması aşamaları hakkında temel bilgilere sahip olma fırsatı sunar. Bu eğitime kahve sektöründe çalışmakta olan ya da bu sektörde kariyer planı olan herkes katılabilir. Değişik yöntemler kullanılarak, üretilen kahveleri deneyimleme ve her birinin sonuçlarını öğrenme fırsatı sunar.
Espresso bazlı uygulamalardan, türk kahvesine kadar her türlü kahve uygulaması ve barista mesleğine dair her detayı ayrıntılı bir şekilde görmenizi sağlar. Uluslararası bir müfredat kapsamında kahve ve kahve kültürünü öğrenmek isteyen kişiler için kapsamlı bir program sunmaktadır.Barista Eğitimi İçeriği Nedir?
Eğitim, alanında uzman eğitmenlerden ders alma fırsatını sunar. Toplamda 10 canlı dersten oluşur. Canlı dersler sırasında eğitmene sorular sorma imkanı tanıyan eğitimde, grup sohbetlerine katılma imkanına da sahipsiniz. Dersler tamamlandıktan sonra belirlenen tarihte teslim edilmek üzere, eğitmen tarafından ödevlendirme yapılmaktadır. Dersler çalışan kişiler düşünülerek, genellikle akşam saatlerinde olacak şekilde tasarlanmıştır. Kaçırdığınız canlı dersler olursa, video erişimleri sayesinde tekrar izleme imkanına da sahipsiniz.
Eğitimin başarıyla tamamlandıktan sonra sertifika sınavına katılmanız istenir. Sertifika sınavı sonucunda Barista Sertifikası almaya hak kazanırsınız. Eğitime katılmak için; bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonunuzun olması yeterlidir. Aynı zamanda derslere erişim sağlamak için aktif bir internet bağlantınızın da olması da gerekir.
Barista Sertifikası Ne İşe Yarar?
Eğitim süresi tamamlandıktan sonra Enstitü tarafından bir sınava tabi tutulursunuz. Sertifika sınavında başarılı olmanız durumunda hem kişisel gelişiminize katkıda bulunmuş hem de kariyer yaşamınıza yeni bir yön verme imkanı elde etmiş olursunuz. Uluslararası bir müfredat kapsamında verilen eğitim sonunda kahve kültürünü öğrenmek isteyen kişiler, kapsamlı bir sertifika sahibi olur. Kazanmış olduğunuz sertifika, özel ve resmi kurumlarda daha kolay iş bulabilme imkanı sağlayacak niteliktedir. Uluslararası, özel ve resmi kurumlarda geçerlidir. Sertifika, soğuk damgalı olarak katılımcılara teslim edilir. Özellikle kahve sektöründe çalışmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Bu alanda çalışmalarına devam eden kişiler için de oldukça faydalı olacaktır. Kendi işletmesini açacak ya da danışmanlık yapmak isteyen kişiler içinde değer yaratacak bir eğitimdir.
Barista Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Enstitü, katılımcılarına kahve tarihini, kahvehane kültürünü, kahvelerin yetiştirildiği yerlerin bilgilerini içerisinde bulunduran bir eğitim sunuyor. Kendi işini kurmak isteyen, barista olmak isteyen, bu konulara meraklı olan ancak hiçbir bilgisi olmayan kişilerin keyifle tamamlayacağı bir program. Siz de barista olmak istiyorsanız ya da kendi işletmenizi açmak istiyorsanız eğitimi muhakkak incelemelisiniz. Eğitime kimler katılmalıdır, inceleyelim.
Kahve sektöründe çalışmaya devam eden ve bu sektörde çalışmak isteyen,
Kahve sektörüne ilgisi olan,
Coffee shop işletmeciliği ile uğraşan,
Gastronomi ve aşçılık eğitimi alan,
Yiyecek ve içecek mekanlarına danışmanlık verenler,
Barista olmak isteyen herkes katılabilir.
Barista Eğitimi Konu Başlıkları Nelerdir?
Bu eğitimde, kahve dükkanı açma hayali olan kişilerin de sahip olması gereken detaylı bilgiler paylaşılıyor. Barita olmanın inceliklerinden, kahve dükkanının konumu nasıl olmalı, maliyetlerin hesaplamaları nasıl yapılır, bir kahve dükkanında mutlaka bulunması gereken ekipmanlar nelerdir gibi sorulara da yanıt bulacağınız bir eğitim programı olarak tasarlanmıştır. Eğitim aşağıdaki konu başlıkları altında bilgiler edinmenizi sağlar.
Teorik Kahve Eğitimi ile dersler başlamaktadır.
Makine Ekipman Eğitimi & Temel Barista Hijyen Kuralları
Türk Kahvesi Eğitimi
Filtre Kahve, French press ve Moka çeşitleri demleme eğitimi
Espresso Uygulama
Cappuccino Uygulama
Cupping, Blending & Roasting
Latte Art
Ürün Öneri, Yiyecek Eşleşmeleri, Memnuniyet Teorik Eğitimi
Coffee Shop İşletmeciliğiBarista Nedir?
Barista, kahve alışverişi yapabileceğiniz dükkanlarda profesyonel kahve ekipmanlarıyla kahve hazırlayan ve sunmakla görevli olan kişilere verilen addır. Barista kelimesi İtalyanca kökenli bir kelimedir. Günümüzde baristaların uzmanlık alanı tamamen kahvedir.
Uzman baristanın, kahve çekirdeklerindeki farklılıktan kahve makinelerinin temizliğine kadar olan tüm detayları en küçük ayrıntısına kadar biliyor olması beklenir. Bu bilgi ve uzmanlığa sahip baristalar, pek çok kahve işletmesinde yer alan üst düzey ve kaliteli kahve yapılmasını sağlayan makinelerinin kullanımında uzmanlardır. Espresso içerikli tüm sıcak ya da soğuk kahve çeşitlerinin hazırlanmasından sorumlu kişilerdir.
Günümüz koşullarında barista eğitimi almak isteyenlerin katılabileceği çeşitli kurslar ve sertifika programları da bulunur. Ancak bir barista için en ideal uzmanlaşma yolu uygulamada görmektir. Başka bir profesyonel baristayı izleyerek işin püf noktaları hakkında öğrenmeleri gereken her şeye hakim olabilirler ve daha sonra kahve hazırlamayı bir sanata dönüştürmek için kendi yaratıcılıklarını da ekleyebilirler. Günümüzde bu alanda uzmanlaşan pek çok barista ile karşılaşmak mümkündür.
Barista Ne İş Yapar?
Baristalar kahve alanında uzman olan kişilerdir. Günümüzde latte gibi sütlü kahve çeşidi barıstalar sayesinde girmiştir. Latte espresso içeren ama süt miktarı daha yoğun olan bir kahve çeşididir. Hatta en fazla tercih edilen kahve çeşitleri arasında yer alır. Köpüklü sütle servis edilen latteye aynı zamanda baristalar tarafından üzerine eklenen desenlerle şık bir görünüm oluşturulur. Köpüğün üzerine kahve ile şekillendirilen çiçek ve kalp gibi sanatsal görüntülerle, latte art adını alır.
Profesyonellik ve el becerisi gerektiren bu çeşitler, mesleğinde yükselmek isteyen baristalar için oldukça önemli uygulamalardır. Uzmanlaşmış bir barista, kusursuz oluşturduğu desenlerle kahveleri görsel bir şölene dönüştürebilir. Bir kahve çeşidinin doğuşundan sunumuna rol sahibi olan baristaların günümüzde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Bunun dışında baristaların başlıca yaptıkları işler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Müşterilerini özel veya yeni ürünler hakkında bilgilendirir, sorularını cevaplar, sipariş ve ödemeleri kabul eder.
Sandviç ve unlu mamuller gibi kahve yanında tercih edilecek yiyecekleri hazırlar, kahve çekirdeklerini öğütür ve karıştırır.
Kahve menüsünü müşterisine sunar ve içeriğini açıklayarak müşterilere hizmet verir.
Espresso, espresso lungo, caffe latte ve cappuccino gibi çeşitli kahveleri demleme tekniklerine uygun olacak şekilde içime hazırlar.
Kahve çekirdeği stoklarını daima güncel tutar.
Kahve makinesi ve ekipmanlarında oluşan arızaları giderir, malzeme bakımlarını ve koruyucu bakımı yapar.
İş yeri standartlarını takip eder ve sağlık yönetmeliklerini; güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı olacak şekilde sağlar.
Kahve barı görünümünü korur ve geliştirir.
Günlük geliştirici eğitim programlarına katılarak mesleki bilgisini güncel tutar.
Gıda kalitesini daha iyi hale getirmek için demleme yöntemleri, içecek karışımları, yiyecek hazırlama ve sunum gibi teknikler hakkında bilgi edinir.
Barista Maaşları
Uzman bir baristanın sahip olması gereken pek çok özellik vardır. Barista olan kişiler müşterilerine kahve ikramı da yapan kişilerdir. Aynı zamanda yeni geliştirdikleri kahve önerilerini de müşterilerinin beğenisine sunmaktadırlar. Önemli hizmetleri yerine getiren Barista aynı zamanda güler yüzlü ve açık fikirli davranmalıdır. Hızlı ve tempolu bir ortamları bulunan Baristalar mesleki anlamda kendilerini sürekli geliştirmeye devam ederler.
Sahip oldukları bilgi ve donanımın yanı sıra çalıştıkları işletmeye göre de aldıkları maaşlar değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir barista 4500 TL ile 7500 TL arasında maaş kazanır. Zamanla uzmanlaşmış bir barista ise 6000 TL ile 10000 TL arasında kazanç elde edebilmektedir. Bu alanda kazanılan maaş kadar yapılan işten keyif almakta önemlidir. Keyifle hazırlanan kahveler birbirinden güzel lezzetlerle buluşmanızı sağlar.
Barista Nasıl Olunur?
Kahve işletmelerinde görev alan Baristalar için resmi bir eğitim şartı bulunmaktadır. Başarılı bir barista olabilmek için sürekli eğitimlere katılarak güncel kalmak ve kendini geliştirmek önemlidir. Bu eğitime katılıp sertifika almak şartı ile de Barista olmak mümkündür. Genellikle üniversitelerde yer alan Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olan kişiler de ilerleyen zamanlarda Barista olarak çalışmayı seçer. Bu meslekte kendini geliştirmek önemli bir unsurdur. Meslekte teknik bilgilerin yanında bazı kişisel özelliklere sahip olarak ta hızla başarı sağlanabilir. Bu özellikler nelerdir, inceleyelim.
Kahve çekirdeklerinin sahip olduğu özellikleri ve kahve hazırlama makinelerindeki farklılıkları bilmeleri gerekir.
Güler yüzlü olmalı ve iletişime önem vermelidirler.
Müşteri memnuniyeti konusuna özen göstermeliler.
Yeniliklere açık olmalı ve yakından takip etmelidirler.
Gece, saba erken saatlerde, hafta sonları ve tatil günlerinde de olmak üzere yoğun çalışma saatlerine uyum göstermeliler.
Hızlı tempo gerektiren bir ortamda yüksek enerji ve verimli bir takımın parçası olarak çalışma konusunda istek göstermeliler.
Uzun süre ayakta çalışabilecek şekilde fiziki yeterliliğe sahip olmalılar.
İyi dinleme ve iletişim becerisine sahip olmalılar.
Günlük olarak düzenlenen eğitim çalışmalarına katılmaları gerekir.
Görselliği ve sunuma önem vermelidirler.