TOEFL Nedir? TOEFL Sınavına Kimler Katılır?
TOEFL Konusu | Ayrıntılar | Ek Bilgi |
---|---|---|
TOEFL Tanımı | Test Of English as a Foreign Language | İngilizce yabancı dil sınavı |
TOEFL İlk Uygulanma | 1964 | İlk olarak ABD üniversitelerinin kabul süreçlerinde kullanılan bir sınavdı. |
TOEFL Bölümleri | Okuma, dinleme, yazma ve konuşma | Her bölüm maksimum 30 puan üstünden değerlendirilir. |
TOEFL Puanlama | 0 ile 120 arası | Her kurum belirlediği taban puanı üzerinde seçim yapar. |
TOEFL Sınavı | Internet tabanlı | Otomatik tarayıcılar ve insanlar tarafından değerlendirilir. |
TOEFL Sınavına Katılım | Yüksek lisans öğrencileri, öğrenciler, çalışanlar | Dil yeterliliği belgelendirmek için katılırlar. |
TOEFL Hazırlık Yöntemleri | Kendi başınıza çalışma, online eğitimler | Enstitü TOEFL kursu bu konuda destek sağlar. |
TOEFL Sınavı Aşamaları | Okuma, dinleme, yazma, konuşma | Her aşama içerisinde çalışmalar yapmak için farklı uygulamalar bulunmalıdır. |
TOEFL Sınavında Başarı | Sistemli çalışma, zaman yönetimi | Düzenli çalışma ve zaman yönetimi sınav başarısında önemli rol oynar. |
TOEFL Sınav Bilgisini Ispatlamak | TOEFL sınav sonucunun önemi | İngilizce bilgisini belgelendirmek önemlidir. |
İngilizce sınavı dendiğinde akıllara ilk TOEFL “Test Of English as a Foreign Language” gelir. İlk defa 1964 senesinde düzenlenmiştir. Yabancı dil İngilizce sınavı olarak düzenlenen TOEFL, ilk olarak ABD üniversitelerine kabul değerlendirmelerinde istenen bir sınav sonucuydu. Günümüzde 165 ülkede çok sayıda üniversite ve kurum tarafından geçerli görülmektedir.
TOEFL, 4 bölümden meydana gelmektedir. Bunlar; okuma, dinleme, yazma ve konuşmadır. TOEFL puan uygulaması 0 ile 120 arasında farklılık gösteriyor. Her bölümün puanlaması 30 üzerinden hesaplanmaktadır.
TOEFL sonucuna göre seçim yapacak üniversite veya kurumlar kendi taban puanını belirler. Sınav, internet tabanlı olarak uygulanır. Otomatik tarayıcılar ve insanlar tarafından değerlendirmeye alınır. Sınavlar belirlenen tarihlerde belli aralıklarla yapılır. Dünya çapında çok sayıda düzenlenen sınava, yazılı veya internet aracılığı ile katılmanız mümkündür.
TOEFL Sınavına Kimler Katılır?
Dünya genelinde milyonlarca kişi İngilizce dil yeterliliğini ispatlamak için TOEFL sınavına girmiştir. Buradan aldıkları sonuçları başvurmak istedikleri üniversite veya kuruma belgelemişlerdir. Kurumlar, kendi içlerinde belirledikleri puan uygulamasına göre başvuruları değerlendirmektedir. TOEFL sınavına kimler katılır, inceleyelim.
Üniversitelerde yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenci adayları TOEFL sonucunu belgelemesi gerekir.
Yabancı dil gelişimlerini takip etmek isteyen İngilizce dili eğitimi alan öğrenciler.
Vize başvurusunda bulunacak öğrenciler ve çalışanlar.
Yabancı dil İngilizce öğrenim programına kabul başvurusu yapan öğrenciler.
Burs başvurusu yapmak isteyen ve sertifika almak isteyen adaylar.
Farklı bir ülkede yaşamını devam ettirmek isteyenler.
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanmalısınız?
TOEFL sınavına kendi başınıza hazırlanabileceğiniz gibi zamanınızı doğru değerlendirmek için online eğitimlerden de faydalanabilirsiniz. Enstitü, TOEFL kursu bu konuda size destek oluyor. Eğitim TOEFL sınav formatına uygun olarak düzenlenmiştir. Kapsamlı olarak hazırlanan eğitim; 40 saatten oluşmaktadır.
Enstitü eğitimi canlı yayınlarda veya videolar ile tamamlamanıza olanak sunuyor. Aynı zamanda soru sorma imkanına da sahip olduğunuz eğitim kısa zamanda hızlı yol almanızı hedefliyor. TOEFL sınavına nasıl hazırlanmalısınız, inceleyelim. TOEFL sınavı 4 aşamadan oluşuyor, her aşama için uygulanacak farklı çalışmalar bulunmaktadır.
Okuma; okuma bölümü katılımcılara verilen 3 ya da 4 metinden oluşur. Metinler üzerinden hazırlanan soruları katılımcıların yanıtlaması gerekir. Bu aşamada bol bol incelemeli ve okumalısınız. BBC, Financial Times, The Economist benzeri siteleri inceleyerek, makaleleri muhakkak okumalısınız. Seviyenize uygun kitap okumak, bu süreçte en büyük yardımcınız olacaktır.
Dinleme; dinleme pasajları ile doğru orantılı olmak üzere soru sayısı ve süresi değişebilen bu bölümde, katılımcılara sorular sorulur. Yanıtları vermeleri beklenir. Dinleme bölümünde başarı yakalamak için kurslardan destek almanız faydalı olacaktır. Canlı yapılan derslerde sınıf tartışmaları, yorumlamaları sürecin önemli birer parçasıdır. Bunun yanı sıra CD ile satılan kitaplardan edinip, bol bol dinleme ve çözümleme pratikleri yapmalısınız. Bu kitaplar sınav hakkında ipuçları yakalamanıza da yardımcı olacaktır. Filmleri altyazılı, seviyeniz iyi ise altyazısız ve tamamen İngilizce olarak izleyebilir, böylelikle dinleme yetinizin büyük oranda gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Konuşma; bu bölümde, katılımcılarsan okuma ve dinleme görevlerini yerine getirerek konuşma yapmalarını gerektiren 20 dakikalık bir süre verilir. Konuşmanızı geliştirmeniz önemlidir. Bunun için kurslardan yararlanabilirsiniz. Yine Enstitü içinde yer alan İngilizce konuşma kursu bu konuda yardımcınız olacaktır. Program katılımcılarına özgüven aşılamayı ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra daha önceki sınavlarda verilen konular hakkında kendiniz konuşma hazırlayarak, pratik yapabilirsiniz. Stres konuşma esnasında önemli bir etkendir. Stres azaltacak yöntemleri araştırabilir, ayna karşısında çalışmalar yapabilirsiniz. Konuşma pratiklerinizi kaydedip, dinleyebilir böylelikle yanlışlarınız daha kolay tespit edebilirsiniz.
Yazma; bu bölümde ise katılımcılardan 50 dakikalık bir süre içinde verilen göreve uygun kompozisyon yazmaları beklenir. Bu aşamada kelime birikiminiz ve gramer bilginiz önemli bir yer kaplar. Yeni kelimeler öğrenmeli bol bol pratik yapmalısınız. Okumak, araştırmak, bilmediğiniz kelimeleri sürekli not almak ve tekrarlar yapmak çok önemlidir. Unutmamalısınız ki TOEFL sınavında başarılı olmanın birinci şartı sistemli çalışmaktır. Düzenli çalışma programı oluşturmak, zaman yönetimi yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi
TOEFL Sınavında Başarılı Olmanın İpuçları
İngilizce öğrenmek kadar bilginizi ispatlamakta önem taşır. Bu sebeple TOEFL sınav sonucunuz önemlidir. Bu konuda size yardımcı olacak ipuçları hakkında bilgi verelim.
Kendinize zaman vermelisiniz; bir çalışma planı ve çalışma periyodu hazırlamalısınız. 4 aşamadan oluşan sınavda her bir bölüm için farklı bir çalışma tarzına ihtiyacınız olacak. Bu süreçte kendinize zaman tanımalı ve azimli davranmalısınız. Sınav süresini göz önünde bulundurarak, çalışmalarınızda süre tutmalı ve bu süreye mümkün olduğunca uymalısınız.
Çalışmalarınıza eğlence katın; alınan eğitimler zaman zaman sıkıcı gelebilir. Eğitimlerin yanına yapmaktan keyif aldığınız aktiviteleri ekleyerek eğlenceli hale getirebilirsiniz. İngilizce filmler izlemek, İngilizce oyunlar oynamak, müzik dinlemek çalışmalarınızın eğlenceli olmasını sağlayacaktır. Bu sayede hem eğlenecek hem de öğreneceksiniz. Öğrenmeyi bir zorunluluk olmaktan çıkartıp bir hobi gibi geliştirmeniz her zaman yardımcınız olacaktır.
Önlemler oluşturmalısınız; sınava çok hazırlanmış olsanız da bazı durumlarda terslik çıkabilir. Bunlar; sınav merkezi çok gürültülü olabilir, kulaklığınız da sıkıntı yaşayabilirsiniz böyle durumlarda ne kadar hazırlanmış olsanız da sonuç beklentinizi karşılamayabilir. Bu sebeple birden fazla sınav kaydı yapmanız faydalı olabilir. Zaman kaybı yaşamadan, oluşabilecek aksiliği aldığınız önlem sayesinde başından çözümlemiş olursunuz.
TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?
TOEFL sınavı için araştırma yapan sınav adaylarının en merak ettiği konulardan biri, nasıl başvuru yapıldığıdır. İlk olarak web sitesi aracılığı ile online kayıt işlemleri başlatabilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken, kendi kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirleyerek, profilinizi oluşturmaktır. Daha sonrasında katılmayı planladığınız sınav merkezini seçerek, kredi kartı bilgilerinizi eklemeniz gerekecektir.
TOEFL sınavı bazı durumlarda değişebilmekle birlikte en az ayda 2 kez yapılmaktadır. Burada önemli olan gireceğiniz 2 sınav arasında minimum 12 gün süre olması gerektiğidir. Bunun dışında sınava giriş sayısı olarak bir sınırlama bulunmamaktadır. Sınav ücretini havale veya kredi kartı ile yapabilirsiniz. Kredi kartı ile yapılan ödemeler TL cinsinden havale ile yapılan ödemeler ise Dolar cinsinden yapılması gerekmektedir.
TOEFL sınavı nedir?
İngilizce sınavı dendiğinde akıllara ilk TOEFL “Test Of English as a Foreign Language” gelir. ilk defa 1964 senesinde düzenlenmiştir. Yabancı dil İngilizce sınavı olarak düzenlenen TOEFL, ilk olarak ABD üniversitelerine kabulde istenen bir sınav sonucudur.
TOEFL sınav aşamaları nelerdir?
TOEFL, 4 bölümden meydana gelmektedir. Bunlar; okuma, dinleme, yazma ve konuşmadır. TOEFL puan uygulaması 0 ile 120 arasında farklılık gösteriyor ve her bölümün puanlaması 30 üzerinden hesaplanmaktadır.
TOEFL sınavı yazma bölümü için nasıl hazırlanmak gerekir?
TOEFL sınav, katılımcılarından 50 dakikalık bir süre içinde verilen göreve uygun kompozisyon yazmaları beklenir. Bu aşamada kelime birikiminiz ve gramer bilginiz önemli bir yer kaplar. Yeni kelimeler öğrenmeli bol bol pratik yapmak, okumak, araştırmak, bilmediğiniz kelimeleri sürekli not almak ve tekrarlar yapmak çok önemlidir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.