Sosyal Medya Gerçekten Faydalı Mı?
Yaşanılan tüm olaylara gerçek ya da sahte fark etmez bir şekilde sosyal medya tarafından ulaşmak mümkün. Kişiler yazdıkları yazı,video ve fotoğrafları ile takipçi ve beğeni kazanmaya başladı. Sosyal medya sayesinde çoğu kişi şöhret oldu. Kazanılan şöhret sadece takipçi ve beğeniye ev sahipliği yapmadı. Bazı fenomenler halen bu oluşum sayesinde yüksek miktarda para kazanmakta.
Markalar Değer Kazandı
Sosyal medya ve markalar popüler olarak reklam açısından çok iyi duruma geldi. Facebook, Twitter, ınstagram ve YouTube gibi mecralarda herhangi marka sahibi bütçe koyarak güzel reklamlar verme olanağına sahip oldu. Bu sayede tanıtılan markada değer ve hit artışı oldu. Sosyal medya, gerek kolay etkileşim gerekse maliyet açısından sağladığı kolaylık ile geleneksel meydanın önüne geçmeyi başardı. Düşük bütçeler ile zaman ve mekan kısıtlaması olmadan ilgili içerikleri, kampanyaları ve reklamları hedeflenen kitlelere ulaştırmayı kolaylaştırdı.
Konu ile ilgili İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler kapsamında Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi de almak mümkün.Sosyal medya teknolojik konuda gündeme haberlerini,videolarını ve reklamlarını en iyi şekilde sunuyor. Teknolojik açıdan bakıcak olursak sosyal medya zaten bir interaktif bir platformdur. ve getirdiği yenilikler saymakla bitmez.
Hayatımıza Etkileri
Sosyal medya haber açısından da çok fayda sağlamakta. Siyaset, spor veya son dakika gündem deki haberler sosyal medya sayesinde kolayca takip edilir hale geldi. Bu sayede sosyal medya araçlarının kullanımı da son sürat artmaya devam ediyor. Sosyal medya ve hayatımıza etkileri güncel yaşam konusunda pek fazla etkili olmadı. Sosyal medyanın zararlı kullanımı yüzünden istenilmeyen olaylar ya da görüntüler ortaya çıkabiliyor ya da sızabiliyor.
Sosyal medya ile doğru haberler hızlı bir şekilde yayılabildiği gibi doğruluğu olmayan yalan yanlış, asparagas, haber ve bilgilerin hızlı bir şekilde yayılması da mümkün. Bu durum çoğu zaman insanların doğru ile yanlışı ayırt etme noktasında ciddi bir zamanını alabilmektedir. Sosyal medya sayesinde uzaktaki insanlarla iletişim halinde olmaya başladık. Başka ülke insanlarını tanıma veya bir şehrin güzelliğini görebilme heyecanını hissedebildik.
Fenomenler Çoğaldı
Sosyal medyada gün geçtikçe fenomen sayısı artmakta ve bu durum birçok insanı etkilemekte. İnsanlar gerçek takipçi kazanmak için birçok siteye başvuruyor. Artık takipçi veya beğeni olayı belli başlı sitelerden para karşılığında satın alınabilir duruma geldi. Bu rakamlar organik olmakdan çıkıp sahte bir hale dönüştü. Sosyal medyada davranış değişiklikleri görmek hiç de zor değil. Argo kelimeler, cinsel içerikler, ölümler veya buna benzer çoğu olumsuz durum sosyal medya gündemlerine hatta reklamlarına yansıyor. Bu olumsuzluklar da birçok insanı psikolojik anlamda bozuyor.
Sosyal Medya Arkadaşlığı
Sosyal medyada arkadaşlık ilişkileri evliliğe kadar uzamış durumda. Arkadaş bulmak hiç de zor değil artık ama asıl önemli olan karşı tarafın güvenirliği. Evlilik konu olunca da çok dikkatli olmak gerekiyor. Ne kadar zaman geçse de iki kişi konuşuyor birbirlerini tanıyor ama yine de bir problem var. Her ikisi de internet üzerinden haberleşme sağlamakta. Birazcık da olsa insan güven konusunu düşünmeli.
Sosyal Medya Bizi Köleleştirdi Mi?
Aslında insanlar sosyal medyayı kullanmaya başladığından beri önyargı durumu arttı. Çünkü güven problemi ortaya çıktı ve kargaşaya dönüştü. Sosyal medya televizyon, gazete veya dergilere benzemez. Çünkü tamamen özgür ve insanları kendine çeken mıknatıs gibi bir alan orası. Asıl soru, sosyal medya mı insanları köleleştiriyor yoksa insanlar zaten baştan beri medyaya karşı köle gibi mi takılıyorlardı? Bence sosyal medya baştan beri insanları köleleştirdi ve halen de yönetmekte.
Modern dünyanın köleleşme sistemi olan internetin bizi köle yapması aslında hayatımızı hem iyi hem de kötü sonuçlara taşıdı. İnsan ilişkileri olumlu ve olumsuz yönde arttı. Farklı insanlarla tanışma imkanları doğdu. Hayatımızın her alanında her zor durumda bile ilk akla gelen sosyal medya. Acil durumlarda yardıma koşmak, itfaiye, polis veya ambulansı aramak yerine ya fotoğraf paylaşılıyor ya da videoya çekiliyor. Sosyal medyanın insanlığa getireceği etkiler iyi ya da kötü zamanla daha da artacak.
Sosyal Medyanın Markalara Etkisi Ne Oldu?
Sosyal medya ve markalar popüler olarak reklam açısından çok iyi duruma geldi. Facebook, Twitter, ınstagram ve YouTube gibi mecralarda herhangi marka sahibi bütçe koyarak güzel reklamlar verme olanağına sahip oldu. Bu sayede tanıtılan markada değer ve hit artışı oldu.
Sosyal Medya Haber Açısından Faydalı Mı?
Sosyal medya haber açısından da çok fayda sağlamakta. Siyaset, spor veya son dakika gündem deki haberler sosyal medya sayesinde kolayca takip edilir hale geldi. Sosyal medya ile doğru haberler hızlı bir şekilde yayılabildiği gibi doğruluğu olmayan yalan yanlış, asparagas, haber ve bilgilerin hızlı bir şekilde yayılması da mümkün.
Sosyal Medya günlük Hayatı Nasıl Etkiledi?
Sosyal medya ve hayatımıza etkileri güncel yaşam konusunda pek fazla etkili olmadı. Sosyal medyanın zararlı kullanımı yüzünden istenilmeyen olaylar ya da görüntüler ortaya çıkabiliyor ya da sızabiliyor.
Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.