AnasayfaBlogKendi Mutfağının Şefi Ol
Kişisel Gelişim

Kendi Mutfağının Şefi Ol

02 Mayıs 2020
Siyah önlüklü beyaz aşçı üniforması giyen bir adam görüntünün ortasında duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile öne doğru bakıyor. Sağ elinde bir parça yiyecek tutmaktadır. Gölgelerle kısmen gizlenmiş olan yüzü gibi sol kolu da hafifçe bulanık. Arka plan karanlık ve bulanık, görüntünün sağ alt köşesinde metal bir nesne kısmen görülebiliyor. Adamın kıyafeti profesyonel, beyaz gömlekli ve siyah önlüklü; odaklanmış ve yemek pişirmeye hazır görünüyor.
NedenleriÇözüm YollarıSonuçlar
Mutfak korkusuDoğru bilinen yanlışları düzeltmekKorkunun ortadan kalkması
Yoğunluk sebebiyle sürekli ertelemeZamanı etkin bir şekilde yönetmekEvinizin şefi olmak
Eskiden öğrenilmiş zor tekniklerKolay ve pratik tarifleri uygulamakYemek yapmanın keyifli bir uğraş haline gelmesi
Yanlış hazırlık evresiDoğru yapılmış bir hazırlık evresiMutfakta daha hızlı ve verimli olmak
Hatalı pişirme yöntemleriDoğru pişirme tekniklerini öğrenmekLezzetli ve sağlıklı yemekler yapmak
Kötü sunumlarSunum tekniklerini öğrenmekYemeklerin görsel olarak da çekici olması
Mutfaktaki ekipman eksikliğiGerekli araç ve gereçleri edinmekMutfakta daha rahat çalışmak
Yeterli bilgi ve tecrübenin olmamasıMutfak bilgilerini ve becerilerini geliştirmekMutfakta başarıya ulaşmak
Çeşitli yemek tariflerinin bilinmemesiÇeşitli tariflere ve yemek kitaplarına bakmakMutfakta çeşitliliği artırmak
Mutfaktaki çalışma düzeninin olmamasıDüzenli bir çalışma planı oluşturmakMutfakta düzenli ve sistemli bir çalışma sağlamak

Kimileri evinde mutfağa girmekten korkuyor, kimileri ise yaşamındaki yoğunluğundan dolayı sürekli bu durumu erteliyor. Her ikisinde de temelinde doğru bilinen yanlışlar ve eskiden öğrenilmiş fakat uygulaması zor durumlar yer alıyor. Bu yazıyı okuduktan sonra mutfak korkusunu yenecek, evde yemek yapma fikri öncesi kadar sizi korkutmayacak ve kendi evinizin şefi olmak için bir adım atacaksınız. Doğru yapılmış bir hazırlık evresi ve pişirme ile basit ve güzel bir sunum birleştiğinde evde yapacaklarınıza inanamayacaksınız.

Evde Yemek Yapmak

Evde oturuyorsunuz ve telefondan ne yemek sipariş edeceğinize bakıyorsunuz. Dışarıdan sipariş ettiğiniz yiyeceklerden sıkıldınız ya da sağlıklı yiyecekler bulamadığınızdan yakınıyorsunuz. Bir yandan da evde yapılmış yemekleri özlüyorsunuz fakat bir türlü kendinizi yemek yapmaya ikna edemediniz. Kendini ikna edemeyenlerden biri de işten eve gelip yorgun olduğunu düşünenler. Gerekli pratiğin olmadığı ve yanlış bilgilerle donatılan kişiler için mutfak gerçekten çekilmez bir yer olabiliyor. Beklentileri karşılamayan yemekler, uzun süren pişirme süreleri, hazırlığın işkence haline dönüşmesi bu gibi sebeplerin hepsi insanı mutfağa girmekten itiyor. Şimdi hepimizi motive edecek en azından bu yazıyı okuduktan sonra mutfağa girip en az bir kere deneyeceğimiz bilgilerle başlayalım.

Mutfağımızı Tanıyalım.

Mutfağı doğru okumak bu işin en önemli yöntemlerinden biri. Yaşadığımız evin kapılarını, koltuğunu ve televizyonunun nerede olduğunu biliyorsak mutfağını da evin bir bölümü olarak kabul edip oraya çok iyi bilmeliyiz. Mutfak dolaplarının düzenini oluştururken kendimize göre en pratik olacak şekilde düzenlemeliyiz. Örneğin en çok kullanılacak bıçaklarımızı ele alalım. Her an kolay ulaşılabilir bir dolapta olması bize kolaylık sağlar. Aynı şekilde pişirme araç gereçlerimiz, yardımcı malzemelerimiz de kendimize göre en kolay ve pratik yerlere göre düzenlenmelidir. Ürün gruplandırması da mutfakta çok önemlidir. Buna örnek verecek olursak baharatların hepsinin aynı yerde konumlandırılması, tavaların, tencere vb. ürünlerin aynı yerde ve gruplandırılmış şekilde olmadı gibi küçük gözüken detaylar size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Ocak ve fırın gibi pişirme üniteleri de genellikle birbirine yakın mümkünse entegre konumlandırılmalıdır. Pişirme sırasında ünitelerin yakın olması size yine kolaylık sağlayacaktır. Eğer mutfakta neyin nerede olduğunu iyi bilirseniz ve doğru ürün gruplandırması yapıp kendinize göre en kolay şekilde yerleşim uygularsanız sizin mutfağa girme hevesiniz artacaktır. 

Ekipman Konusu

Evinizin mutfağına aldığınız ekipmanlar sizin mutfaktaki yapınızı doğrudan etkileyecektir. Bazı olmazsa olmaz ürünler dışında bazı ürünler de sizin kişisel yemek tarzınızı yansıtmanız için yardımcı olacaktır. Basit olarak bu konuya değinecek olursak küçük ev aletlerinin bir kısmı işinizi oldukça kolaylaştıracak ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bir mutfak robotu edinmeniz sizin bıçakla yapacağınız kesimleri azaltacak ve zamandan büyük bir kazanç elde etmenizi sağlayacaktır. Bir başka evde bulundurmanız gereken mutfak aletleri de mikser ve blender olmalıdır. Kol gücünüzden yararlanıp kendinizi yormak yerine çok kısa sürede sizi sonuca ulaştıracaktır. Başlangıç için mutfak aletleri konusunu şimdilik bu kadarla sınırlı tutarsak orta ve ileri düzey evde yemek yapmak konusu için farklı öneriler de olacaktır. Sırada pişirme ekipmanları var. Eğer bir yemek lezzetli olsun istiyorsanız onu doğru pişirmek en önemli işlerden biri. Doğru pişirmenin de olmazsa olmazı doğru ürünleri kullanmaktan geçiyor. Siz bir patates kızartmak istiyorsanız bunu teflon tabanlı bir derin olmayan tavada yaparsanız sonuç hüsran olacaktır. Yani doğru pişirme yöntemi için doğru pişirme ekipmanı her zaman aklınızda olmalı. Bunu sağlayabilmek için evinizdeki tava, tencere vb. ürünleri mümkün olduğunca çeşitlendirmek önemli. Isıyı çabuk ileten çelik tencerelerden soteleme tavalarına, özellikle ızgara için kullanılan döküm ürünlere kadar bu yelpazeyi ne kadar esnek tutarsanız yapacağınız pişirmeye uygun ekipmanı sağlamanız o kadar kolay olacaktır. Son olarak doğru bıçaklar, sizin alışkanlıklarınıza göre seçeceğiniz mutfak tahtası, spatula gibi ürünler size büyük kolaylık sağlayacaktır. 



Doğru Alışveriş 

Şimdi size bu işin belki kulağınıza ilk duyduğunuzda uygulamasının zor olacağını düşündürecek fakat evde yemek hazırlamak için gerek tasarruf anlamında gerek kolaylık yaratması yönündeki en doğru olan yollardan birinden bahsetmek istiyorum. Bunu yaparken yine yanlış olan taraftan örnek verip sonra doğruya dönelim. Farz edelim ki bir markete gittiniz ve market arabasını bir plan olmadan sebze, meyve, taze otlar, baharatlar ve etlerle doldurdunuz. Sonrasında bunları mutfağınıza, dolabınıza yerleştirdiniz ve sonra yemek yapmak için mutfağa girdiniz.

Acaba ne yapsak diye buzdolabının önünde düşünmeye başladınız. Emin olun tam bu aşamada yemek yapmaktan vazgeçen onlarca insan bulunuyor. Tam bu aşamada doğru olanı yapmak çok önemli. Peki nedir bu işin kolay yöntemi? Kendinize bu iş için günde 10 dakika ayırın.

Sadece 10 dakikalık sürede ne yapacağınızı planlayın. Bunu günlük ya da haftalık olarak yapabilir ve menü gibi dolabınızın üzerine yapıştırabilirsiniz. Eğer ne pişireceğinizi bilirseniz evde kullanacağınız ekipmanları da yapacağınız alışverişleri de doğru seçersiniz. Bu seçimler size bir yandan tasarruf sağlarken bir yandan da büyük bir kolaylık yaratacaktır. Ayrıca yemek yiyecek kişi sayısına göre planladığınız pişirmeler sayesinde alışverişinizi de bu porsiyonlara göre yapma alışkanlığı kazanacaksınız. Evde bulundurduğunuz temel ürünler (pirinç, bakliyatlar, yağ vb. ürünler) dışındaki ürünleri yapacağınız ve planladığınız menülere göre alma alışkanlığı kazandığınız zaman bu işin büyük bir kısmını halletmiş olacaksınız. 

Hazırlık Aşaması

Mutfağımıza uyum sağladık, doğru ekipmanlarımız da artık hazır ve yemeklerimizi planlıyoruz alışverişimizi de buna göre yapıyoruz. Artık başlamanın tam zamanı. Mutfağa girdik ve nereden başlayacağımız konusunda bir fikrimiz yok bu durum bizi tedirgin ediyor ve zamanlama konusunda sorun yaşayacağımızı düşünüyoruz. Şimdi mantıklı olalım ve işe koyulalım. Her şeyde olduğu gibi sıralama yemek yapmakta da çok önemlidir. Hazırlık aşaması bizim sıralamamızda başlangıç sırası olarak yer alıyor. Küçük bir örnek vererek bu durumu zihnimizde daha kolay canlandıralım. Menümüzde akşam yemeği için sebze çorbası, fırında tavuk ve mevsim salatası olsun. Şimdi basit bir sıralama yapalım;



Pişirme Ünitelerini Hazır Duruma Getirelim

Fırında tavuk yapacağımız için fırını önceden pişireceğimiz dereceye getirmemiz önemli. Doğru sıcaklığa gelmiş hazır bir fırın sizi zaman açısından öne taşıyacaktır.

Kullanacağımız Pişirme Ekipmanlarını Seçelim Ve Hazırlayalım

Yapacağımız çorba için doğru tenceremizi seçelim ve uygulayacağımız ateş yoğunluğuna göre ocağımızı seçip konumlandıralım. Unutmayalım ki bu ürünlerin hazır halde bulunması bize büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 

Kullanacağımız Mutfak Ekipmanlarını Hazırlayalım

Sebze çorbamız için uygulayacağımız öğütme işlemini gerçekleştirmek için mutfak robotunu, salata için mutfak tahtası ve bıçağı çorbayı karıştırmak için kaşığı ve benzeri ürünleri hazırlayalım.

Pişirme Ve Hazır Duruma Getirme Sıralamasını Yapalım

Tüm hazırlıklar tamam sıra geldi hazırlamaya. Öncelikle bu örnekte doğru sıralamayı anlattığımız için pişirilen ürünleri çok basit bir şekilde geçiyoruz. Sadece hazırlık ve sıralamaya odaklanıyoruz. Hadi başlayalım o zaman, ilk olarak çorbamız için hazır olan tencereye sebzeleri attık ve ocağın altını açtık. sonrasında doğru ısıya gelmiş olan fırına tavuğumuzu verebiliriz. Bu iki ürünün pişmesi sırasında da ara zaman olarak adlandırdığımız bu aralıkta salatamızı hazırlayabiliriz.Bu ara zamanda salata hazır olduğu andan itibaren masayı hazırlayabiliriz. Fırındaki yemeğimiz hazır olduğunda fırını kapatabiliriz. Bu süre içinde de çorbamız da pişmiş olacaktır. Önceden hazırladığımız mutfak robotunda çorbamızı hazır hale getirebiliriz. Eğer sistemimizi bu şekilde kurarsak bu aşamaları çok pratik şekilde gerçekleştirebiliriz.

Pişirme Teknikleri

Şimdi gelelim evde uygulayacağımız pişirme tekniklerine. Gastronomide bir çok pişirme tekniği bulunmaktadır. Temel olarak evde yapabileceğimiz ve güzel sonuç alınabilecek teknikler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

Soteleme

Soteleme tekniğini kullanmamız için öncelikle doğru tavaya sahip olmamız gerekmektedir. Kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve doğru seçilmiş sebzeler soteleme tekniğine uygundur. Soteleme tekniğinin temelinde az yağ ve yüksek ısı yatar. Kullanılan yağ değişkenlik gösterebilirken özellikle kullandığınız et ürünlerinin yumuşak etlerden seçilmesi soteleme için doğru ürün kullanımı yapmanızı sağlar.

Izgara

Izgara tekniğinde ateşin üzerine yerleştirilmiş genellikle tel şeklinde bulunan bir aracın üzerine koyduğumuz ürünlerin pişirilmesi söz konusudur. Evde bunu ızgara tavalarında ya da fırında yapmanız mümkündür. Ateşin birebir değmediği bu yöntemde genellikle pişireceğiniz ürünlerin önceden marine edilmesi ve baharatlanması uygun olacaktır. Seçeceğiniz ürüne göre yüksek ısıda ızgara yapmak ya da uzun süreli pişirme yapmak mümkündür.

Kızartma

Bu tekniğin olmazsa olmazı da kullanılan pişirme ekipmanın derin olması. Isıyı iyi ileten ve derin olan bir tencere evde kızartma yapabilmeniz için önemli bir üründür. Kızartma yönteminde bolca yağ kullanılır ve kızartılan ürünün yağın içine tamamen girmiş olması gerekir. Derin yağda pişen ürünler genellikle renkleri altın rengine gelince olmuş anlamına gelmektedir. 

Haşlama

Evde yemek yapmanın olmazsa olmaz pişirme yöntemlerinden birisi de haşlama tekniğidir. Kendi mutfağınızın şefi olmak için çok güzel haşlanmış yiyecekler elde edebilir ve sağlıklı yemekler ortaya çıkartabilirsiniz. Bu yöntemde yine derin bir pişirme ekipmanına ihtiyaç duyacaksınız. Isıyı hızlı ileten bir tencere işinizi görecektir. Suyun kaynaması ile birlikte pişirmeye başlanabilir. Genellikle sert etlerin uzun süre kaynatılarak pişirilmesi bazı sebzelerin ve makarna türevlerinin pişirilmesi haşlama tekniği ile yapılmaktadır.

Herkes Evinin Şefi Olabilir Mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Yemek yapmak belli seviyede yetenek gerektirmekle birlikte evinizde yemek yapmak ve bunları basit ama etkili sunumlarla sunmak için kesinlikle doğru yöntemler ve bolca pratikle sağlamak mümkün. Hevesli olan herkes doğru kuralları uygulayarak kendi evinin şefi olabilir. 

Neden Cesaretimiz Yok?

Belli dönemlerde oluşan ilgi alanları ilerideki yaşamda belirleyici oluyor. Herkesin aşçı olmak veya yemek yapmak gibi hobileri bulunmuyor. Sonrasında girilen eğitim hayatı ve yoğun iş temposu da yaşamımızda belirleyici oluyor. Bu denli yoğunluklar içinde dışarıda yemek yemek ve dışarıdan yemek söylemek popüler hale geliyor. İnsanlar ilgi alanı dışında kalan bu konuda, yoğun tempolarda ve yemek kültürünün değişkenlik gösterdiği ve buna bağlı olarak dışarıdan yemek yemenin kolay ve ulaşılabilir olduğu bu yapıda mutfağa girmek için gerekli cesareti ne yazık ki her zaman bulamıyor. 

Evde Yemek Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Evde yemek yapmak kimimiz için bir gereksinim, kimimiz için bir hobi bazılarımız içinse sanat haline dönüşmüş durumdadır. Bu yazıda evimizde başlangıç seviyesinde yemek yapmak için neler yapmamız gerektiğine değindik. Ancak en basit seviyeden en üst seviyeye kadar baktığımızda dikkat etmemiz gereken temel şeyler benzerlik göstermektedir ve dikkat edildiğinde çok basit ve kolayca yapılacak şeylerdir. Evimizde de yemek yaparken eğer alışverişi doğru şekilde yapıyor ve doğru ürünleri kullanıyorsak, pişirme tekniklerine dikkat edip doğru ekipmanlardan yararlanıyorsak, hazırlıklarımızı önceden planlıyor ve bu planlara sadık kalıyorsak ve en önemlisi kendimizi, mutfağımızı ve de yapacaklarımızı iyi biliyorsak yeterli dikkate sahibiz demektir.

Mutfağı Tanımak Neden Önemli?

Eğer mutfakta neyin nerede olduğunu iyi bilirseniz ve doğru ürün gruplandırması yapıp kendinize göre en kolay şekilde yerleşim uygularsanız sizin mutfağa girme hevesiniz artacaktır. 

Mutfak Ekipmanları Neden Gerekli?

Evinizin mutfağına aldığınız ekipmanlar sizin mutfaktaki yapınızı doğrudan etkileyecektir. Basit olarak bu konuya değinecek olursak küçük ev aletlerinin bir kısmı işinizi oldukça kolaylaştıracak ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. 

Planlamak Yemek Yapmak İçin Önemli Mi?

Sadece 10 dakikalık sürede ne yapacağınızı planlayın. Bunu günlük ya da haftalık olarak yapabilir ve menü gibi dolabınızın üzerine yapıştırabilirsiniz. Eğer ne pişireceğinizi bilirseniz evde kullanacağınız ekipmanları da yapacağınız alışverişleri de doğru seçersiniz. 

Mutfak korkusu, Doğru bilinen yanlışları düzeltmek, Korkunun ortadan kalkması, Yoğunluk sebebiyle sürekli erteleme, Zamanı etkin bir şekilde yönetmek, Evinizin şefi olmak, Eskiden öğrenilmiş zor teknikler, Kolay ve pratik tarifleri uygulamak, Yemek yapmanın keyifli bir uğraş haline gelmesi, Yanlış hazırlık evresi, Doğru yapılmış bir hazırlık evresi, Mutfakta daha hızlı ve verimli olmak, Hatalı pişirme yöntemleri, Doğru pişirme tekniklerini öğrenmek, Lezzetli ve sağlıklı yemekler yapmak, Kötü sunumlar, Sunum tekniklerini öğrenmek, Yemeklerin görsel olarak da çekici olması, Mutfaktaki ekipman eksikliği, Gerekli araç ve gereçleri edinmek, Mutfakta daha rahat çalışmak, Yeterli bilgi ve tecrübenin olmaması, Mutfak bilgilerini ve becerilerini geliştirmek, Mutfakta başarıya ulaşmak, Çeşitli yemek tariflerinin bilinmemesi, Çeşitli tariflere ve yemek kitaplarına bakmak, Mutfakta çeşitliliği artırmak, Mutfaktaki çalışma düzeninin olmaması, Düzenli bir çalışma planı oluşturmak, Mutfakta düzenli ve sistemli bir çalışma sağlamak
kendi mutfağının şef yemek pişirme yöntemleri
Bu, gri saçlı genç bir yetişkinin fotoğrafı. Düz beyaz bir tişört ve mavi kot pantolon giyiyor. Duruşları rahat ve gözleri kameradan uzağa bakıyor. Resmin arka planı bir stüdyo ortamını ima edecek şekilde bulanıklaştırılmış. Hafif bir gülümsemeleri var, bu da bulundukları ortamda kendilerini rahat hissettiklerini gösteriyor. Kollarını kavuşturmuş ve boynunda küçük bir altın kolye var. Fotoğraftaki kişi sakin ve güçlü bir havaya sahip.
Emre Çil
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.