Dünyanın En Değerli Markaları
Marka | Kuruluş Yılı | Faaliyet Alanı |
---|---|---|
SAP | 1972 | Yazılım |
General Elektrik | 1876 | Enerji, Sağlık, Havacılık, Gaz ve Petrol |
Oracle | 1977 | Veritabanı ve Bulut Tabanlı Sistemler |
Louis Vuitton | 1854 | Moda ve Giyim |
Nike | 1964 | Spor Giyim ve Ekipmanları |
Cisco | 1984 | Ağ Teknolojileri |
2004 | Sosyal Ağ | |
Intel | 1968 | Yarı İletken Üretimi |
IBM | 1911 | Bilişim Teknolojisi |
Disney | 1923 | Eğlence ve Medya |
Geçtiğimiz sene içinde dünyanın en değerli markaları açıklandı. Listenin açıklanmasının ardından yine bir sürpriz yaşanmadı. Listenin en dikkat çeken tarafı ise, teknoloji şirketlerinin sıralamada fazla olmasıydı. Teknoloji şirketlerinin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği düşünülüyor. Kısacası dijital dünya büyüyor, geleneksel dünya ise küçülüyor.
En değerli markaları birazdan sıralayacağız. Fakat öncelikle şuna değinmek isterim. Dönemimizin tamamen dijital çağa dönüşmesi markalara da yansıyor. Bu yansıma kimi şirketlerde olumlu, kimi şirketlerde olumsuz şekilde gözüküyor. Dijitale ayak uyduran şirketler büyümesini devam ettirirken dijitalin gerisinde kalanlar unutulmaya yüz tutmuş durumda. Buna en iyi örnek olarak Nokia şirketini gösterebiliriz.
Bir zamanlar tüm dünyaya telefon konusunda ders veren şirketten şimdi eser yok. Halen faaliyetlerini sürdürse de eski günlerde olmadığı bir gerçek. Peki bu kadar devasa bir şirket nasıl oldu da çöküşün eşiğine geldi? Bence en önemli nedeni teknolojiye ayak uydurma konusunda geç kalması. Rakipleri kendini sürekli geliştirirken kullanıcılara yeteri kadar ürün ve hizmet sunamadı. Bazı konularda kendi işletim sistemi üzerinde ısrarcı olması şirketin neredeyse sonunu getirdi.
Bana sorarsanız her zaman gelişime açık olmak gerekir. Günümüz şartları neyi gerektiriyorsa, onu uygulamak lazım. Bunu sadece büyük şirketler için düşünmeyebiliriz. Küçük ve orta ölçekli şirketler içinde aynı söylemler geçerlidir. Zamanın internete ve dijitale yönelmesi şirketler açısından önemlidir. Ticaret yapan bir kişinin şirketini internet ortamına taşımıyorsa, yok olmaya maalesef mahkumdur. E ticaret adı altında kullanıcılara hizmet veren şirketler ise, güçlerine güç katmaya devam ediyor.
Dünyanın en iyi markaları olabilmek için çağı iyi takip etmek gerekir. Yeterince büyüdüm ve geliştim demek tamamen yanlıştır. Hiç sanmadığınız bir anda markanız tepetaklak olabilir. Nokia bunun canlı örneğidir.
Dünyanın En Değerli Markaları Yarışı
Dünyanın en iyi markaları arasında kıyasıya bir yarış olur. Araştırma şirketlerinin yaptığı değerlere kavuşabilmek için şirketler ekstra bir çaba göstermese de listede yer almak isterler. En değerli şirketler 2019 listesinde de bulunmak birçok firma için önemlidir. Interbrand’ın yaptığı uzun araştırmalar sonucunda da en iyi 100 şirket belirlendi.
Yapılan yıllık anket sonucunda çok sürpriz yaşanmadı. Özellikle ilk 3 sırada yer alan şirketler konumunu korudu. Bizlerde en değerli markalar arasında ilk 20 sırayı sizler için derledik.
Dünyanın En değerli 20 Markası
SAP
Almanya merkezli şirket, Avrupa’nın en büyük yazılım firmasıdır. Şirket 1972 yılında eski IBM çalışanları tarafından kurulmuştur. SAP, dünya genelinde 120’den fazla ülkede aktiftir. Dünyanın en değerli markaları arasında kendisine 20. sırada yer bulmuştur.
General Elektrik
General Electric şirket, uluslararası alanda pek çok sektörde faaliyet göstermektedir. Yenilenebilir enerji, sağlık, havacılık, gaz ve petrol gibi sektörlerde ciddi faaliyetleri bulunmaktadır. Şirketin ilk kurucusu ise, Thomas Edison. Edison şirketi Amerika da 1876 yılında kurmuştur. Tarihin önemli şirketleri arasında gösterilir.
Oracle
Oracle şirketi, veritabanı (database) ve bulut tabanlı sistemler konusunda başarılıdır. Bu başarısını en değerli markalar arasına girerek göstermeyi başarmıştır. Veri tabanı konusunda uzmanlaşmış şirket, kürsel bazda iyi bir konumdadır. 120 binden fazla çalışana istihdam sağlayan Oracle, 350 binden fazla müşteriye sahiptir. 145 ülkede de faaliyet göstermektedir.
Louis Vuitton
1854 yılında kurulan şirket giyim üzerine kurulu bir moda evinden oluşur. Daha çok Fransız moda evi olarak bilinmekte ve tanınmaktadır.
Nike
Amerika merkezli bir spor giyim markasıdır. Dünya pazarında oldukça kuvvetli olan bir şirkettir. Ayakkabı, spor ekipmanı ve spor giysileri satmaktadır. Şirket 25 Ocak 1964 yılında kurulmuştur.
Cisco
Cisco, ağ teknolojileri hizmeti veren bir firmadır. 1984 yılında Stanford Üniversitesi’nde bulunan Len Bosack ve Sandy Lerner tarafıdan kurulmuştur. İsmini San Francisco şehrinden almıştır.
Çıktığı günden bu yana büyük sükse yapan şirket, dünyanın markaları arasına girmeyi başarmıştır. Kurucusu Mark Zuckerberg. Sosyal ağ 2006 senesinde faaliyetine başlamıştır. Aktif kullanıcı sayısı 2 milyardan fazla olduğu söylenmektedir.
Intel
Intel şirketi, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisidir. Gordon E. Moore şirketi 1968 yılında Amerika da kurmuştur. İsminin uzun hali ise şu şekildedir, Integrated Electronics. İlk piyasaya ise 1971 yılında çıkmıştır. Kuruluştan 3 sene sonra Intel 4004 mikro işlemcisiyle faaliyete başlamıştır.
IBM
dünyanın en büyük bilişim teknoloji şirketidir. dünya çapında oldukça fazla bilinen bir markadır. şirketin, 400 binden fazla çalışanı vardır. 170’den fazla ülkede ise hizmet vermektedir. faaliyet gösterdiği alanlar ise; yazılım, donanım, bilgisayar üretimi, sunucu servisleri, servis hizmetleri ve ar – ge.
BMW
Listenin içinde yer alan 3 otomobil firmasından biridir. Alman menşeili bir şirkettir. Şirket bir asırdan beri hizmet vermektedir. İlk kuruluş yılı 1916’dır. Firma aynı zamanda Mini ve Rolls – Royce şirketlerinin de sahibidir.
Disney
Şirketin asıl ismi, Walt Disney company’dir. 16 Ekim 1923 yılında kurulmuşur. Eğlence sektöründe faaliyet göstermektedir.
McDonald’s
Dünyanın en büyük fast – food zincirine sahip olan şirket. Dünyanın en değerli markaları arasında kendine 9. sırada yer bulmaktadır. Günde ortalama 69 milyon müşteriye hizmet vermektedir. Şirketin bünyesinde 2 milyondan fazla çalışanı bulunmaktadır. Dünyanın neredeyse her noktasında bir McDonald’s dükkanına rastlamak mümkün.
Mercedes – Benz
Almanya’nın en büyük otomotiv şirketi arasında gösterilmektedir. Listede BMW ile beraber yer alan iki Alman şirketidir. Mercedes – Benz, 1926 yılında Almanya’nın Stuttgart şehrinde kurulmuştur.
Toyota
Japonya menşeili otomotiv şirketidir. 2016 yılının verilerine göre şirket, dünyanın en büyük otomotiv firmasıdır. Kuruluş yılı ise 28 Ağustos 1937’dir. Birçok alanda farklı üretimler yapmaktadır.
Samsung
Dünyanın önemli elektronik cihazlar üreten şirketidir. Sadece akıllı telefon değil, farklı alanlarda üretim yapan bir firmadır. 1938 yılında Güney Kore de kurulmuştur. Beyaz eşya, bilgisayar, televizyon ve otomotiv gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.
Coca – Cola
Şirket, 8 Mayıs 1886 yılında kurulmuştur. Ana merkezi Amerika Birleşik Devletleri’ndedir. Dünyanın en çok tüketilen meşrubat ürünüdür. 2005 ile 2016 yılları arasında dünyanın en pahalı marka unvanına sahipti.
Microsoft
Bilgisayar yazılımları, bilişim hizmetleri, elektronik cihazlar ve kişisel bilgisayar üreten bir şirkettir. Çıkardığı ürünleri geliştirir lisanslar ve satar. Birçok marka gibi Amerika merkezlidir. Microsoft'un kurucu koltuğunda Bill Gates yer almaktadır.
Amazon
Dünyanın en büyük e ticaret şirketi olarak bilinir. Satış hacmi ve piyasa değeri bakımından en büyük olma unvanına sahip olmuştur. Şirket 5 Temmuz 1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulmuştur. Amerika da özellikle ciddi bir potansiyeli vardır.
Google, dünyanın internete erişebilme noktasında en önemli konumda yer alan şirketidir. Kullanıcıların internet aramasını kolay şekilde yapmasını sağlar. Amerika da kurulan Google anonim şirkettir. 4 Eylül 1998 yılında kurulmuştur.
Apple
Geldik listenin 1 numarasına. Herkesin de şaşırmayacağı üzere dünyanın en değerli markaları arasında yine 1. sırayı Apple alıyor. Aslında birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alan şirketler hal hazırda yerini koruyabilmişler. Amerika menşeili şirket elektronik cihazlarla kendinden daha fazla söz ettirmiştir. Belli dönemlerde sattığı telefonlarla rekor kırmayı başarmıştır. Apple şirketinin kurucuları arasında ünlü isim Steve Jobs da yer almaktaydı.
Dünyanın en değerli markaları nasıl belirlenmektedir?
Dünyanın en değerli markaları belli bir araştırmalar sonucunda belirlenmektedir. Belli raporlar neticesinde belirlenen süreç içinde en değerli markalar seçilir. Genellikle belirlenen markalar 100 ya da 500 tane olarak açıklanır.
Dünyanın en iyi markası hangi şirkettir?
Dünyanın en iyi markası uzun süredir yerini değiştirmedi. Apple en değerli markalar arasında yine birincilik koltuğuna oturdu. Bu gidişle birinciliği kimseye vermeyecek gibi.
Nokia şirketi listede neden yer bulamadı?
Nokia'nın geleneksel düzeyde kalması en değerli markalar arasında girmemesine sebep olmuştur. Teknolojiye ayak uyduramaması ve geride kalması şirketi saf dışı itmiştir. Belli bir değeri olsa da artık büyük şirketler arasına girmesi zor gözüküyor.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.