En Popüler Sosyal Medya Platformları
Sosyal medya gün geçtikçe daha çok popülerleşiyor. Herkesin dilinde bir sosyal medya lafı var. Peki ne bu dillerden düşmeyen sosyal medya? İnsanların birbirleriyle eş zamanlı ve karşılıklı olarak bilgi paylaşabildiği bir mecra. İnternet üzerinden paylaşımlar yapılıp, iletişim kurulabiliyor. Hem insanlar hem de işletmeler sosyal medya platformlarını kullanıyor. Sosyal medya sayesinde dünya üzerindeki çok fazla insana ulaşabilirsiniz. Tabi bunun için sosyal medya uzmanlığınızın olması da size yarar sağlayabilir.
Platformların bazılarında yazı, bazılarında görsel içerik, bazılarında ise videolar bulunuyor. Ne ile ilgilendiğinize göre kullandığınız sosyal medya platformu değişebiliyor. Sosyal medyayı neredeyse herkes öyle ya da böyle kullanıyor. Özellikle de pandemide normalde olduğundan kat ve kat arttı.
Sosyal medyayı kullanmanız için bazı nedenler: boş zamanlarınızı değerlendirmek, arkadaşlarınızla veya başkalarıyla iletişim kurabilmek, paylaşım yapmak, alışveriş yapmak, video izlemek, müzik dinlemek, bazen ise sadece kafa dağıtmak. Yani sosyal medya platformlarının kullanabileceği alan çok fazladır. Bu da daha çok insanın sosyal medya platformlarını kullanmasını sağlar. Milyonlarca insanların kullandığını söylemek yalan olmaz.
Gelecekte şu ankinden de daha çok kullanım olacak. Yani aslında insanların hayatında daha da önemli bir hale gelecek. Dolayısıyla iş yerlerinin, işletmelerin de acilen sosyal medyaya girmeleri en mantıklısı. İleride güzel bir yer edinmek için sosyal medya büyük bir yardımcı. Ne kadar erken girerlerse o kadar çok avantaj sağlayabilirler. Sosyal medya platformları üzerinden alışveriş yapmak gittikçe popülerleşiyor. Özellikle pandemi bu konuda çok etkili oldu.
Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir?
Sosyal medyayı etkin kullanabilmek de önemli. Bu konuda bilginiz arttıkça hedeflerinize daha rahat ulaşabilirsiniz. Bunun için de bilgilendirici içerikler okuyabilir, izleyebilir veya bir eğitim alabilirsiniz. Okumak ve eğitim almak isterseniz Enstitü sizin için doğru yer. Online bir şekilde kolayca ders alabilirsiniz. Özellikle de Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi. Bu eğitim sayesinde sosyal medyayı daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Özellikle de işletmeniz varsa kesinlikle bu eğitime katılmanızı öneririm. Eğitimde öğrenebileceğiniz bazı şeyler şunlardır: Sosyal medya trendlerinin neler oldukları, kriz durumunun nasıl yönetileceği, sosyal medya stratejisini nasıl oluşturabileceğiniz, kurumsal kimliği nasıl kullanabileceğiniz, dijital kanallar kullanılarak iş ve fikir geliştirebilme yolları, yeni müşterileri ve kullanıcıları nasıl kazanabileceğiniz, reklamcılık modellerinin neler oldukları, sosyal medyada başarılı ve bilinir olabilmenin yolları, network geliştirmek için teknikler ve sosyal medya araçları. Eğitim içeriğinde derslerin yanında ödevler ve deneme sınavları da oluyor. Eğitim sonunda da sertifika sınavına girebiliyorsunuz. Geçerli notu alırsanız da elinizde mükemmel bir sertifika oluyor. Yani hem bilgilenip hem de sertifika edinebiliyorsunuz.
En Popüler Sosyal Medya Platformları Nelerdir?
Aslında birçok sosyal medya platformu var. Ancak bazıları insanlar tarafından çok fazla takip edilmiyor. En çok takip edilen ve bilinen uygulamalar yazının devamında belirtilmiştir. Platformları kullanan kullanıcıların ağırlıklı olarak genç ve orta yaşta olduğu tespit edilmiştir. En Popüler Sosyal Medya Platformları şunlardır;
Instagram
Twitter
Facebook
Youtube
WhatsApp
Tiktok
Snapchat
Facebook Messenger
We Are Social’ın 2021 dijital raporunda bu en çok kullanılan sosyal medya platformları açıklanmıştır. Dünya genelinde bir analiz yapılmıştır. Bu listeye göre birinci sırada Facebook yer almaktadır. Facebook uygulamasının 2 milyar 740 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İkinci sırada Youtube uygulaması yer almaktadır. Youtube uygulamasının 2 milyar 291 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Üçüncü sırada WhatsApp uygulaması yer almaktadır. WhatsApp uygulamasının 2 milyar kullanıcısı bulunmaktadır. Dördüncü sırada Facebook Messenger uygulaması yer almaktadır.
Facebook Messenger uygulamasının 1.3 milyar kullanıcısı bulunmaktadır. Beşinci sırada Instagram uygulaması yer almaktadır. Instagram uygulamasının 1 milyar 221 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Çok popüler platformlardan bir diğeri ise Twitter’dır. Twitter’ın kullanıcı sayısı 353 milyondur. Dolayısıyla ilk beşte yer alamamaktadır.
Instagram, 2010 yılında piyasaya sürülmüş bir sosyal medya platformudur. Daha çok görselliğe dayalıdır. Instagram’ın kullanıcı kitlesinin büyük bir kısmı genç yaş grubundan oluşuyor. İlk çıktığı zamanlarda fotoğraf paylaşma uygulaması olarak tanınmaktadır. Günümüzde çok fazla amaçla kullanılmaktadır. Fotoğraf ve video paylaşımı yapabilir, insanlarla iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca alışveriş yapabilir ve yeni markalar keşfedebilirsiniz. Instagram reklam için de çok sık kullanılan bir platformdur. Bir konuda ilham veya fikir almak için de tercih edilen bir platformdur.
Şu an Instagram’da yapılan bazı özellikleri: Canlı yayın açma, 24 saat kalıcı fotoğraf paylaşma, Insta shop üzerinden alışveriş yapma, IGTV üzerinden dizi şeklinde uzun videolar paylaşma, reel kısmında 15 veya 30 saniyelik kısa videolar paylaşma insanlarla ve markalarla iletişime geçme ve tabi ki en bilineni feed kısmında klasik fotoğraf ve video paylaşma. Yani kişisel ve ticari amaçlı kullanabileceğiniz bir platform.
Ayrıca Instagram etkileşim açısından da çok kullanılıyor. Çok fazla insana, az bir çaba ile ulaşabiliyorsunuz. Bir bakıyorsunuz attığınız bir video milyonlar tarafından izlenmiş. Bu tabi ki sadece basit bir örnek. Ama bu etkileşim sayesinde markalar da iyi bir gelecek için Instagrama katılıyor. Çünkü Instagram bir markanın büyüyebilmesi için çok yararlı olabiliyor. Özellikle pandemi döneminde birçok küçük işletme ortaya çıktı. Bu küçük işletmeler sosyal medya platformlarını kullanarak büyümeye başladılar. Instagramın mevcut özellikleri sayesinde büyümeleri daha kolay oluyor. Hem reklam yaparak tanınıyor hem de aynı platform üzerinden satış yapabiliyorlar.
Facebook’u Mark Zuckerberg 2004 yılında hayata geçirmiştir. Facebook şu an daha çok orta yaş grubu tarafından kullanılıyor. İnsanlar akrabaları ile, eski ve yeni arkadaşları ile haberleşmek için kullanıyor. Aynı zamanda markalarla etkileşime de geçebiliyorlar. İşletmelerin de sık kullandığı bir platform. Markalar Facebook üzerinden markalarının tanıtımını yapıyor. Bu sayede hedefledikleri kitlelere daha kolay ulaşabiliyorlar.
Satış da yapabiliyorlar tabi ki. Yani ister kişisel ister de ticari amaçlı kullanılabilen bir sosyal medya platformu. Facebook aslında oyun açısından da popüler. Bazı oyunlar Facebook üzerinden oynanıyor. Bunlarda en meşhur olan oyun ise Candy Crush Saga. Tabi başka oyunları da mevcut. Bu oyunları Facebook’taki arkadaşlarınız ile online olarak da oynayabiliyorsunuz. Bu oyunlar özellikle kullanıcı kitlesi olan orta yaş grubunun ilgisini çekiyor.
Twitter, 2006 yılında 4 kişi tarafından kurulan bir sosyal medya platformudur. Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams ve Bizz Stone. En kendine has özelliği 140 karakter kullanılarak paylaşım yapılmadır. Bu, bir şeyler anlatmak için bir kerede maksimum kullanabileceğiniz karakter sayısı. Yenilerde yapılan güncellemeler ile bu karakter sınırı 280’e çıkarılmıştır. Twitter’da yapılan paylaşımlara tweet deniliyor. Kullanan kişiler tweetlerinde görsel ve video da paylaşabiliyorlar. Tweetler altında yorumlar ve konular hakkında tartışmalar yapılabiliyor. Diğer platformlar gibi Twitter’da işletmeler için bir fırsat. İşletmelerin markalarını tanıtabilme ve satışlarını arttırabilme imkanları var. Büyük kitlelere ulaşabilmek için de kolaylık sağlar.
Youtube, video içeriklerini paylaşabildiğiniz bir platformdur. 2005 yılında Paypal çalışanları tarafından kurulmuştur. 2006 yılında ise Google tarafından satın alınmıştır. İnsanlar kendi kanallarını oluşturabilirler. Sonra da isteklerine göre kanallarında video paylaşabilirler. Youtube diyince aklımıza youtuber kelimesi de geliyor tabi ki. Haberlerde dahi youtuber kelimesini duyuyoruz.
Youtuber, Youtube platformu üzerinden video paylaşan ve gelir elde eden kişilere deniyor. Dünyanın her yerinden videolar paylaşılıyor. Para kazanmak için belli bir abone sayısına ve izlenme süresine sahip olunmalıdır. Para kazanma meselesi olunca da video paylaşan kişi sayısı daha da arttı. Tabi diğerleri gibi işletmeler de bu platformu oldukça tercih ediyor. Hedef kitlelerini bilgilendirebilmek için video paylaşımı etkili oluyor.
Tiktok, 2015 yılında Çin’de geliştirilmiştir. Günümüzde birçok ülkede kullanılmaktadır. Kısa sürede en çok ve hızlı büyüyen platform olarak bilinmektedir. Kısa videoların paylaşıldığı bir platformdur. Kullanıcılar video yaratıp düzenleyebilir ve canlı yayın açabilirler. Tiktok uygulaması üzerinden de kazanç elde edebilirsiniz. İşletmelerin yanı sıra normal kullanıcılar da kazanç elde edebiliyor. Bunun için hesaplarınızı iyi bir konuma getirmelisiniz. Sık sık video paylaşarak da bilinirliği arttırabilirsiniz.
WhatsApp, artık herkesin kullandığı bir mesajlaşma uygulaması. Sonrasında gelen özellikler ile sadece mesajlaşma uygulaması olarak kalmadı. Sosyal bir ağa dönüştü dersem yerinde olur. 24 saat kalıcı fotoğraflar paylaşılabiliyor. Zaten bu özellikten sonra artık WhatsApp için de sosyal medya platformu diyebiliriz. Durumunuzu belirtebileceğiniz bir kısmı da var. İnsanlar artık genelde birbirleri ile sms üzerinden mesajlaşmıyor. WhatsApp, mesajlaşma kelimesini duyduğumuzda akla gelen ilk kelime oluyor.
2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.