AnasayfaBlogStres İçin Egzersiz Önerileri
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Egzersiz TürüAçıklamaFaydaları
Beden ve Zihin EgzersizleriKısa zamanda yapılabilecek egzersiz aktiviteleri, örneğin yoga veya tempolu yürüyüş.Bedenin ve zihnin rahatlamasına, stresin azalmasına yardımcı olur.
Derin Nefes TeknikleriGün içerisinde belirli aralıklarla gözleri kapatarak derin nefesler almak.Düşünce dağınıklığını azaltır, sakinleştirir ve stresi düşürür.
Müzik DinlemekRuh hali düzenleyici müzikleri dinlemek.Müzik, beyinde dopamin seviyesini artırır, ruh hali düzenler ve stresi azaltır.
Kitap OkumaDüzenli ve sık sık kitap okumak.Endorfin seviyesini artırır, hayal gücünü canlandırır ve stresten uzaklaştırır.
Resim İncelemeRahatlatıcı ve olumlu duygular uyandıran resimlere bakmak.Bilinçaltını rahatlar, gerginliği alır ve stresi azaltır.
Düzenli UykuKaliteli ve düzenli uykuya önem vermek.Sinir sistemini rahatlatır, bilişsel yetenekleri güçlendirir ve stresten korur.
Mükemmellik Baskısından KaçınmaHer zaman mükemmel olma baskısını azaltmak ve kendine gerçekçi hedefler koymakStresin azalmasını sağlar ve daha huzurlu bir hale getirir.
Tempolu YürüyüşDüzenli ve enerjik yürüyüşler yapmak.Stresi azaltır, enerji verir ve genel sağlığı iyileştirir.
Hobi EdinmeStres azaltıcı aktiviteler bulmak ve bunları düzenli hale getirmek.Rahatlamayı sağlar, zihinsel enerjiyi artırır ve stres düzeylerini düşürür.
Kendine Zaman AyırmaKendine özel, rahat ve huzur dolu zamanlar yaratmak.Kişinin kendiyle baş başa kalmasını sağlar, rahatlama ve huzur hissi verir ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırır.

Stres, sıkıntılı bir ruh hali anlamına gelir. Beynimize ya da bedenimize dışarıdan ya da iç dünyamızdan gelen negatif mesajlardır. Bu duruma duygu karmaşası adı da verilebilmektedir. Bu karmaşıklıktan dolayı kişinin depresyona girmesi zihinsel bir problem olurken, bedenimizde yarattığı halsizlik hissi fiziksel bir problem halini almaktadır. Günümüzde bir çok insanın günlük hayatlarında yaşadığı çok küçük olaylar bile kişinin stres ile karşılaşmasına neden olabilmektedir.

Strese Neden Olan Durumlar Nelerdir ? 

  • Çalışma koşulları

  • Ekonomik sıkıntılar 

  • Barınma problemleri

  • Büyük şehirlerde trafik problemleri

  • Çevre kirliliği

  • Psikolojik problemler vb. durumlar örnek olarak gösterilebilmektedir.

Stres İle Başa Çıkmanın Yolları 

Başarılı bir stres yönetimi için günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunları beraber inceleyelim.

Bedensel ve Zihinsel Egzersizler Yapın

Planlı spor programları yerine az zamanlı egzersizler bile beyniniz için harikalar yaratabilir. Minik bir antrenman ile başlayabilirsiniz. Sabahları yoga yapmaya başlamak gibi veya sadece 20 dakika koşar adımlarla tempolu bir yürüyüş stres için meydan okuyucu olabilmektedir.

Zihninizi Sessiz ve Düşüncesiz Olması İçin Eğitin 

İlk aşama olarak, gün içerisinde birkaç dakika gözlerinizi kapatın ve sakinleşmek için derin nefesler almaya çalışın. 10 defa akciğerleriniz kasık kemiklerinizin arasındaymış gibi düşünün ve nefes alın. İşe yaradığını görmek heyecan verici olacaktır. Bunu denemek stres kadar fazla zamanınızı almayacaktır. Bu egzersiz gün boyunca kafanızı ve bedeninizi meşgul eden stresli ve yorgun hissetmenize sebep olan tüm rastgele düşüncelere karşı çıkmanıza yardımcı olabilir.

Müzik Dinleyin

Beyninizin müzik ile temasının daha iyi ve akıcı olmasına yardımcı olun. Müzik, doğru dinlenildiği zaman ruh halinizi düzenleyebilir ve sizi daha fazla enerjik hissettirir, işlerinizi daha kolay düzenlemek için iyi bir şekilde motive olmanıza katkı sağlar. Ayrıca beyin kimyasını ve duyusal zevk merkezlerimizi kontrol etmeye yardımcı olan dopamin seviyesinde artış sağlayarak beyin kimyasını etkiler. Aynı zamanda karşılıklı ilişki kurmamıza yardımcı olan oksitosin hormonunu tetikler. Stres engelleyici birçok müzik bulunabilmektedir. 

Kitap Okuyun

Fazla kitap okumaya özen gösterin. Peki neden daha fazla kitap okumalıyız? Çünkü , nefesimizi sağlamlaştırmaya yardımcı olan endorfinleri arttırabilir, hayal dünyamızı canlı tutabilir ve hatta hayatımızda yaşadığımız durumlara karşı nasıl daha farklı tepkiler verebileceğimiz konusunda kendimizi geliştirmemize yardımcı olur. İçerisinde bulunduğumuz baskı ve stres halinden kolayca sıyrılabiliriz. Stres ile başa çıkma yollarını kişisel gelişim fortmatıyla hazırlanmış kitaplardan daha detaylı öğrenebiliriz.

Resimleri İnceleyin

Size daha iyi hissettirecek resimlere bakın. Resimler kişiden kişiye farklı mesajlar gönderebilmektedir. İşte bu yüzden bir resme odaklanın ve sizde yarattığı hissi anlamaya çalışın. Manzara resimleri bol yeşil ve açık renklerin olduğu resimler veya suyun yoğunlukta olduğu resimler bilinçaltınızı rahatlatıp gergin halinizden uzaklaşmanıza yardımcı olabilmektedir.

Düzenli Uyuyun

Doğru miktarda uyuduğunuzdan emin olun. Ara sıra bütün gece ayakta kalmanız gerekebilir. Ancak sonrasında mutlaka kaliteli bir uykuya ihtiyacınız olur. Peki uyku kalitesi neden önemlidir? Çünkü kronik uyku yoksunluğu sinirlerimizi zorlar, bilişsel yeteneklerimize zarar verip konsantrasyon problemi yaşamamıza neden olur. Bizi olduğumuzdan daha kötümser ve asabi bir hale getirir. Bu da IQ’muzu azaltabilir. 

En iyi, en mükemmel olmak zorundaymışsınız düşüncesini bir an önce geride bırakın. Kişinin kendisinden çok fazla şey beklemesi kendisinin en iyi ve en mükemmel halini görmek istemesi bazen bazı durumlar içerisinde sıkışmış hissetmenize neden olur ve stres bu durumda hemen sizi ele geçirir. Ancak unutmayın ki, kimse her zaman mükemmel değildir.

Yürüyüş Dünyaya Açılmalı

Stres, fiziksel veya ruhsal olarak cevap gerektiren herhangi bir değişikliğe karşı vücudumuzun verdiği tepki olarak bilinir. Birçok hastalığın ve sorunların başında stres yer alır. Kafada oluşan devamlı soru ve şüphe duygusu, heyecan ve endişe bulguları stresin temellerini oluşturmakta. Stres kontrolü önemlidir. Stres ve stresten korunma yolları için farklı aktivite veya çalışma mevcuttur. Bunların arasında yer alan tempolu yürüyüş kişiye stres konusunda çok yardımcı ol

Hep yürüyüş yapmanın en kolay ve en ucuz spor olduğunu duyarız. Üstelik farklı alanlarda çok başarılı olmuş kişilerin hayatlarına baktığımızda yürüyüşü bir nevi hobi olarak edindiklerini şahit olmaktayız. Örneğin, yürüyüş yapmakla ilgili başlı başına bir kitap kaleme alan David Le Breton, Yürümeye Övgü isimli bu eserinde bizi bol bol yürümeye davet ediyor. 

Breton şöyle diyor; “Yürüyüş dünyaya açılmadır. İnsanı mutlu yaşam duyguları içinde yeniden oluşturur. İnsan bazen yürüyüş sonrası değişmiş olarak döner ve çağdaş yaşamlarımızda ağır basan ivediliğe boyun eğmekten çok zamanın keyfini çıkarmaya eğilimli hisseder.”

Edebiyatçılar arasında sadece Breton değil aynı zamanda Henry David Thoreau, Murakami gibi yazarlar yürümek hakkında kendi deneyimlerinden yola çıkarak yaşamı nasıl dönüştürdüğünü anlatan kitaplar kaleme aldı. Bu yazı da sağlıklı gelişim için yürüyüş yapmanın neden gündelik hayatımızın bir parçası olması gerektiğini anlatıyor. 

Yürüyüş Yapmanın Fiziksel Faydaları

  • Kalp sağlığını iyileştirir.

  • Kilo verdirir.

  • Kan basıncını dengeler.

  • Kansere karşı mücadele eder.

  • Dolaşımı geliştirir.

  • Diyabet riskini azaltır.

  • Kasları ve kemikleri güçlendirir.

  • Sindirimi iyileştirir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • D vitamini üretimine yardımcı olur.

Yürüyüş Yapmanın Zihinsel Faydaları

Stresten kaçınmak ve yaşamı daha sağlıklı ve neşe içinde yaşamak için günde 30 dakika tempolu yürümek bize çok şey katacaktır. Evet, her gün ortalama yarım saat yürüyüş yapmak kişinin sadece fiziksel bedenini değil psikolojik durumunu da etkilemektedir.
Yürümek aynı zamanda düşük etkili bir aerobik egzersiz olarak Alzheimer riskini düşürerek zihin sağlığımızı da olumlu yönde etkiler.

Modumuzu yükseltir. Birçok araştırma göstermektedir ki fiziksel aktiviteler depresyonu önlemekte yardımcı olmaktadır. Stresi azaltır ve endorfinlerin korunmasını sağlar. Kaygı ve endişeyi azaltır.
Düzenli olarak yürümek sizi daha aktif ve enerjik hale getirerek verimliliğinizi artırır.

Yürüyüş İçin Önlemler

Sağlıklı ve güvenli bir yürüyüş için nasıl önlemler alabiliriz? İşte bazı ipuçları:

  • Yayalar için belirlenmiş alanlarda yürüyün. Mümkünse iyi aydınlatılmış alanları tercih etmekte fayda var.

  • Akşamları veya sabahın erken saatlerinde yürürseniz, araçların sizi görebilmesi için yansıtıcısı olan giysiler giymek hayat kurtarır.

  • İyi topuk ve bel desteği olan sağlam ayakkabılar giyilmeli.

  • Bol ve rahat kıyafetler tercih edilmeli.

  • Vücudun susuz kalıp yorgun düşmemesi için yürüyüş esnasında ve sonrasında bol su içilmeli.

  • Güneşe de dikkat etmeliyiz. Güneş yanığı oluşmasını önlemek için güneş koruyucu kullanmak etkili bir çözüm.

Kendinizi Motive Edin

Hayatımızın bir parçası olması için etrafımızdan yardım almak ve bir takım yöntemler geliştirmek iyi bir çözüm gibi gözüküyor. İlk olarak bir arkadaşınıza yürüyüş için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Öğlen veya akşam yemeklerinden sonra ailenizle birlikte yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yakınınızda bulunan alışveriş merkezine veya mağazalar yürüyerek gidebilirsiniz. Böylece, ulaşıma harcadığınız parayı da biriktirmiş olacaksınız. İşte size eğlenceli bir tavsiye daha.

Size rota belirleyen, adımlarınızı sayan, kan basıncınızı bile ölçen akıllı bileklik kullanarak yürüşüyü çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Farklı rotalar belirleyin hiç görmediğiniz manzaralara şahit olun. Ayrıca doğa yürüyüşlerine katılabilir sizin gibi yürüyüş yapmayı hayatının merkezine koymaya çalışan insanlarla tanışıp sosyalleşebilirsiniz.

Elbette bireyin sadece yürüyüş yaparak stresten uzak şekilde durması mümkün değil. Bazı küçük değişiklikler pek çok stres faktörünü saf dışı bırakabilir. Stresi yönetmek zor değil yeter ki strese teslim olmayın ve huzurlu yaşayın. Stres ile başa çıkmanın diğer yolu da online eğitimler kapsamında Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi ve Stres Yönetimi Eğitimi almak.

Beden ve Zihin Egzersizleri, Kısa zamanda yapılabilecek egzersiz aktiviteleri, örneğin yoga veya tempolu yürüyüş, Bedenin ve zihnin rahatlamasına, stresin azalmasına yardımcı olur, Derin Nefes Teknikleri, Gün içerisinde belirli aralıklarla gözleri kapatarak derin nefesler almak, Düşünce dağınıklığını azaltır, sakinleştirir ve stresi düşürür, Müzik Dinlemek, Ruh hali düzenleyici müzikleri dinlemek, Müzik, beyinde dopamin seviyesini artırır, ruh hali düzenler ve stresi azaltır, Kitap Okuma, Düzenli ve sık sık kitap okumak, Endorfin seviyesini artırır, hayal gücünü canlandırır ve stresten uzaklaştırır, Resim İnceleme, Rahatlatıcı ve olumlu duygular uyandıran resimlere bakmak, Bilinçaltını rahatlar, gerginliği alır ve stresi azaltır, Düzenli Uyku, Kaliteli ve düzenli uykuya önem vermek, Sinir sistemini rahatlatır, bilişsel yetenekleri güçlendirir ve stresten korur, Mükemmellik Baskısından Kaçınma, Her zaman mükemmel olma baskısını azaltmak ve kendine gerçekçi hedefler koymak, Stresin azalmasını sağlar ve daha huzurlu bir hale getirir, Tempolu Yürüyüş, Düzenli ve enerjik yürüyüşler yapmak, Stresi azaltır, enerji verir ve genel sağlığı iyileştirir, Hobi Edinme, Stres azaltıcı aktiviteler bulmak ve bunları düzenli hale getirmek, Rahatlamayı sağlar, zihinsel enerjiyi artırır ve stres düzeylerini düşürür, Kendine Zaman Ayırma, Kendine özel, rahat ve huzur dolu zamanlar yaratmak, Kişinin kendiyle baş başa kalmasını sağlar, rahatlama ve huzur hissi verir ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırır
stres stres için egzersizler uyku kalitesi çalışma koşulları ekonomik sıkıntılar bedensel ve zihinsel egzersizler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam büyük, engebeli bir kayanın üzerinde oturmuş, ellerini başının üzerine koymuş derin düşüncelere dalmış. Üzerinde, arka plandaki mavi gökyüzüne karşı göze çarpan lacivert ve beyaz flanel bir gömlek var. Ön planda kolu görülüyor ve kol saatinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntüde burnu belirgin ve hafif bulanık olan bacakları da görülebiliyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, duruşu bir tefekkür hissi uyandırıyor.
Stres Yönetimi

Stres ve Stresi Yönetme Yolları

20 Ağustos 2019
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015