AnasayfaBlogÖzel Güvenlik ve Koruma Bölümü (MYO)
Bölümler

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü (MYO)

16 Eylül 2020
Bir kişi görüntünün ortasında durmakta ve kameraya bakmaktadır. Bacakları siyah bir pantolonla kaplıdır ve kumaş diz ve ayak bilekleri etrafında buruşmuş ve bükülmüştür. Arka plan siyah ve sarının birleşiminden oluşuyor ve birkaç küçük bitki etrafa serpiştirilmiş. Kişinin sağ bacağı ön planda, sol bacağı ise arka planda hafifçe odak dışı kalmış. Görüntüde kişinin bacakları yakın plandadır ve beyaz arka plan pantolonun siyah kumaşıyla keskin bir kontrast oluşturmaktadır. Pantolonun paçası görüntünün alt kısmına yakın bir yerde ve sol üst köşede siyah bir direk görülüyor. Görüntü iyi aydınlatılmış ve kişinin bacaklarındaki detaylar net ve berrak.
ÖzelliklerAçıklamaSonuç
Özel Güvenlik ve Koruma BölümüGüvenlik sektörüne teknolojik yönüyle yetişmiş personel yetiştirilmesini hedefleyen bir bölüm.Saha çalışmalarında uygulama tekniklerini bilen kişiler, sektörün hızla değişen ihtiyaçlarını karşıladı.
Bölümde Aranan ÖzelliklerÖğrencinin fiziksel ve ruhsal durumu, adli sicil belgesi, dil becerileri ve bilgisayar kullanımı.Yetişecek personelin uzman ve donanımlı olması sağlanır.
Eğitim SüresiÖn lisans programı olması nedeniyle 4 eğitim yarıyılından oluşur.Üniversiteler, sektöre ihtiyaç duyulan güvenlik personelini yetiştirir.
İş İmkanlarıÖzel ve kamu sektörü, çeşitli işletmeler, gözetim ve koruma hizmet veren kurumlar.Mezunlar geniş bir iş alanında çalışabilme imkanına sahip olur.
Kendi İş YeriMezunlar, kendi güvenlik hizmeti şirketini kurabilir.Özel güvenlik hizmetleri sektöründe işveren olma imkanı.
KPSS-B Memur AlımlarıMezunlar, KPSS-B ile yapılan memur alımlarında güvenlik memuru kadrosu üzerinden tercih yapabilir.Kamu sektöründe güvenlik memuru olarak çalışabilir.
Açık ve Kapalı Alan GörevleriMezunlar, her türlü toplantı yapılan açık ve kapalı alanlarda çalışabilir.Güvenlik riski yüksek olan alanlarda görev alma imkanı.
Dikey Geçiş SınavıMezunlar, dikey geçiş sınavı kazanarak sosyal hizmet bölümü ve acil yardım ve afet yönetimi bölümü okuyabilir.Eğitimlerini yüksek seviyeye taşıma ve daha geniş bir iş alanında çalışabilme imkanı.
Özel Güvenlik ve Koruma Mezunlarının GörevleriMezunlar, güvenlik hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda görev alabilir.Güvenliğin sağlanmasında aktif rol oynar.
Dil Bilgisi ve Etkili İletişimMezunların mesleki becerilerinin yanı sıra yabancı dil bilen, etkili iletişim kurabilen ve bilgisayar kullanabilen kişiler olmalarını hedeflenir.Dil becerileri ve etkili iletişim, mezunların iş bulmalarını kolaylaştırır ve işlerini daha etkili şekilde yapmalarını sağlar.

Bireylerin günlük yaşam içerisinde birçok ihtiyacı bulunur. Bu ihtiyaçlar arasında güvenlik ihtiyacı yer alır. Güvenlik ihtiyacı en temel ihtiyaçlardan birisi olarak kabul edilir. Ülkeler güvenlik ihtiyacı açığını karşılamak için ordu kurmuşlardır. Ülkelerin güvenlik ihtiyacı askeri boyutta sınırlı kalmamıştır. Bunun yanında idari ve kolluk kuvvetleri ile güvenlik ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır. Bu yüzden polis ve jandarma gibi kuvvetlerle güvenliği sağlamaya çalışmışlardır.

Belirtilen güvenlik ihtiyacı alanında yapılanların yanı sıra globalleşen ve özelleşen dünyada kamu hizmeti algısına yetişebilmek için özel güvenlik ve koruma anlayışı ortaya çıkmıştır. Özel güvenlik ve koruma, ülkelerde toplumsal ve kurumsal anlamda bir niteliğe kavuşmuştur. Bu amaç doğrultusunda akademik anlamda özel güvenlik ve koruma disiplini oluşturulmuştur. Bu disiplin toplumsal ve kurumsal anlamda güvenlik ihtiyacı açığını karşılamaya çalışmaktadır.

Artan bu talebin karşılanması ve bu alanda eğitim almış kişilerin yetkinliklerinden yararlanmak için üniversitelerde mülkiyet koruma ve özel güvenlik bölümü altında özel güvenlik ve koruma bölümü açılmıştır. Bu bölüm çağın gereksinimlerini karşılayan, alanındaki gelişmeleri takip eden ve sorumluluk sahibi kişilerin yetişmesini sağlamaktadır. Bu disiplin ile özel güvenlik ihtiyacında alınan teorik eğitimin çalışma hayatında kullanabilmesi sağlanmaktadır. Yazıya giriş yaptıktan sonra özel güvenlik ve koruma alanının akademik boyutu olan özel güvenlik ve koruma bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Nedir?

Özel güvenlik ve koruma bölümü, güvenlik sektöründeki hızlı değişimi yakalayan ve teknolojik gelişmelere ayak uyduran ve saha çalışmalarında uygulama tekniklerini bilen kişiler yetiştiren bir bölümüdür. Özel güvenlik ve koruma bölümü, sektörün ihtiyaç duyduğu özel güvenlik personeli yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Özel güvenlik personeli olacak kişilerin belirtilen yasa ve yönetmelikler hakkında donanımlı, sorun çözen ve analitik düşünme yeteneğine sahip kişiler olmasını sağlayan bir bölümdür.

Özel güvenlik ve koruma bölümü, gerçekleşen olay anında soğukkanlı olan, olaylara müdahale esaslarını bilen, yakın savunma teknikleri hakkında bilgi ve becerisi olan özel güvenlik personeli yetiştiren bir bölümdür. Özel güvenlik ve koruma bölümü, olay anında saldırgan dahi olsa kimseye zarar vermeden etkisiz hale getirmeye çalışan özel güvenlik personeli yetiştirmeyi sağlamaktadır. Özel güvenlik ve koruma bölümü, mesleki becerilerin yanında yabancı dil bilen, etkili iletişim kurabilen, bilgisayar kullanabilen ve iyi bir diksiyon sahibi kişiler yetiştirmeyi de amaçlamaktadır.

Özel güvenlik ve koruma bölümü okumak isteyen adaylarda bazı özellikler aranmaktadır. Kayıt esnasında öğrencilerin fiziksel ve ruhsal bir rahatsızlığının olmadığını kanıtlayan bir heyet raporu sunması gerekmektedir. Aynı zamanda adli sicil belgesi de kayıt esnasında istenen belgeler arasında yer alır. Bir hastane ya da bir sağlık kuruluşundan “özel güvenlik personeli olur” ibaresi yer alan sağlık raporu istenir. Özellikle psikiyatri, nöroloji, göz ve kulak, burun, boğaz (KBB) branşlarından özellikle görüş istenmektedir. Bölüm, ülkemizin çoğu üniversitesinde bulunmaktadır. Ön lisans programı olduğu için 4 eğitim yarıyılından oluşmaktadır. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Özel Güvenlik ve Koruma İş İmkanları Nelerdir?

Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları özel ve kamu sektörünü kapsamaktadır. Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında iş merkezi, konaklama yeri, sağlık kuruluşu, eğitim ve öğretim yeri, toplu konut alanı ve sitelerde özel güvenlik personeli olarak çalışmak yer alır. Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında üniversite, müze, havaalanı, liman, metro, gar, terminal ve tören yerlerinde çalışmak yer alır. Bunların yanı sıra sanayi ve ticaret işletmeleri, baraj, enerji santrali, rafineri, enerji nakil hattı, akaryakıt nakil tesislerinde çalışmak yer alır.

Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında mezun olan kişinin kendi güvenlik şirketini kurup yönetmesi de yer alır. Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında KPSS-B ile yapılan memur alımlarında güvenlik memuru kadrosu üzerinden tercih yapmak ve çalışmak yer alır. Nehir, göl veya deniz kıyısı, ormanlık alan, her türlü toplantı yapılan açık ve kapalı alanlarda çalışmak özel güvenlik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Son olarak özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında dikey geçiş sınavı kazanarak sosyal hizmet bölümü ve acil yardım ve afet yönetimi bölümü okumak yer alır. Bu sayede sahip olacakları iş imkanları daha fazla olmaktadır. Mezunların sahip olduğu çalışma imkanlarından sonra özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Özel Güvenlik ve Koruma Mezunları Ne İş Yapar?

Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları ön lisans diploması ve “özel güvenlik personeli” unvanı alarak mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, özel güvenlik personeli olarak öğrendikleri teorik bilgileri çalışma hayatında kullanırlar.

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, görev başında karşılaştıkları sorunları tanımlar ve analiz ederler. Ardından sorunlara çözüm önerisi getirmeye çalışırlar.

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, çalıştıkları yerde ön danışma hizmeti verirler.

  • Özel güvenlik personeli, çalıştığı yere gelen araç giriş-çıkış kayıtlarını tutar. Ardından diğer çalışanlarla bilgi paylaşımı yaparlar.

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, çalıştıkları yerde sabit ya da devriye nöbetinde gözetim yaparlar. Kritik öneme sahip olan yerleri kontrol ederler.

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, çalıştıkları yerde bulunan kamera görüntülerini izlerler. Acil ya da beklenmedik olayları ilgili yerlere bildirilmesini sağlarlar.

  • Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları, çalıştıkları yere gelen ziyaretçilerin giriş-çıkış kayıtlarını tutarlar. Kişilerin güvenliği ve korumasından sorumlu olurlar.

  • Çalıştıkları yerde güvenliği sağlamak amacıyla arama yaparlar.

  • Son olarak AVM girişi, sahne gösterisi vb. etkinliklerde gelen kişilere kimlik sorma, dedektörle arama, eşyaları X-Ray cihazından geçirme gibi güvenlik sistemlerini sağlarlar.

Özel Güvenlik ve Koruma Dersleri Nelerdir?

  • Güvenlik Sistemleri

  • Endüstriyel Tesislerde Güvenlik

  • Güvenlik ve Projelendirme

  • Halka İlişkiler ve İletişim

  • İlkyardım

  • Mesleki Yazışma ve Raporlar

  • Temel Hukuk

  • Temel Mesleki Hukuk

  • Anayasa

  • Temel İnsan Hakları Bilgisi

  • Özel Güvenlik Hukuku

  • Ceza Hukuku

  • Kolluk Hukuku

  • Kriminoloji

  • Olaylara Müdahale Esasları

  • Mesleki Etik

  • Beden Eğitimi

  • Yakın Savunma

  • Suç Sosyolojisi

  • Suç ve Suçlu Psikolojisi

  • Kişi Koruma

  • Güvenliğin Sosyal Temelleri

  • Toplum Psikolojisi

  • Hava ve Deniz Limanı Güvenliği

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Terör ve Terörizm

  • Olay Yeri ve Delillerin Korunması

  • Silah Bilgisi

  • VIP Koruma

  • Yönetim ve Organizasyon

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.

Özel Güvenlik ve Koruma Taban Puanları ve Sıralama

İlk önce bu bölümü okumak isteyen arkadaşlar TYT sınavına girmek zorundadırlar. Ardından aldıkları taban puanlar ve başarı sıralaması doğrultusunda tercihlerini yaparak bölüme yerleşebilirler. Tercihlerini yaparken taban puandan ziyada başarı sıralamalarına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Aşağıda sizlere hazırlamış olduğum liste en iyi üniversiteler özel güvenlik ve koruma bölümü hakkında sizlere bilgi vermektedir. Liste, en güncel verilere sahiptir.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
İstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaÖzel Güvenlik ve Koruma249,84014880819
Akdeniz ÜniversitesiÖzel Güvenlik ve Koruma237,243521042153
İnönü ÜniversitesiÖzel Güvenlik ve Koruma236,076321057090
Anadolu ÜniversitesiÖzel Güvenlik ve Koruma231,772131114096
Bursa Uludağ ÜniversitesiÖzel Güvenlik ve Koruma231,462261118196
Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü, Güvenlik sektörüne teknolojik yönüyle yetişmiş personel yetiştirilmesini hedefleyen bir bölüm, Saha çalışmalarında uygulama tekniklerini bilen kişiler, sektörün hızla değişen ihtiyaçlarını karşıladı, Bölümde Aranan Özellikler, Öğrencinin fiziksel ve ruhsal durumu, adli sicil belgesi, dil becerileri ve bilgisayar kullanımı, Yetişecek personelin uzman ve donanımlı olması sağlanır, Eğitim Süresi, Ön lisans programı olması nedeniyle 4 eğitim yarıyılından oluşur, Üniversiteler, sektöre ihtiyaç duyulan güvenlik personelini yetiştirir, İş İmkanları, Özel ve kamu sektörü, çeşitli işletmeler, gözetim ve koruma hizmet veren kurumlar, Mezunlar geniş bir iş alanında çalışabilme imkanına sahip olur, Kendi İş Yeri, Mezunlar,  kendi güvenlik hizmeti şirketini kurabilir, Özel güvenlik hizmetleri sektöründe işveren olma imkanı, KPSS-B Memur Alımları, Mezunlar, KPSS-B ile yapılan memur alımlarında güvenlik memuru kadrosu üzerinden tercih yapabilir, Kamu sektöründe güvenlik memuru olarak çalışabilir, Açık ve Kapalı Alan Görevleri, Mezunlar, her türlü toplantı yapılan açık ve kapalı alanlarda çalışabilir, Güvenlik riski yüksek olan alanlarda görev alma imkanı, Dikey Geçiş Sınavı, Mezunlar, dikey geçiş sınavı kazanarak sosyal hizmet bölümü ve acil yardım ve afet yönetimi bölümü okuyabilir, Eğitimlerini yüksek seviyeye taşıma ve daha geniş bir iş alanında çalışabilme imkanı, Özel Güvenlik ve Koruma Mezunlarının Görevleri, Mezunlar, güvenlik hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda görev alabilir, Güvenliğin sağlanmasında aktif rol oynar, Dil Bilgisi ve Etkili İletişim, Mezunların mesleki becerilerinin yanı sıra yabancı dil bilen, etkili iletişim kurabilen ve bilgisayar kullanabilen kişiler olmalarını hedeflenir, Dil becerileri ve etkili iletişim, mezunların iş bulmalarını kolaylaştırır ve işlerini daha etkili şekilde yapmalarını sağlar
özel güvenlik ve koruma bölümü özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları özel güvenlik ve koruma özel güvenlik personeli güvenlik ihtiyacı
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.