AnasayfaBlogHukuk Bölümü Nedir? İş İmkanları Nelerdir?
Bölümler

Hukuk Bölümü Nedir? İş İmkanları Nelerdir?

22 Haziran 2020
Bu resimde ahşap bir sehpa üzerinde duran bir tokmak görülmektedir. Tokmak kırmızı renktedir ve açık renkli ahşap bir sapı vardır. Sehpa dört ayaklı ve düz bir tepeye sahip açık renkli bir ahşaptır. Sehpanın üstünde, her iki yanında birer tane olmak üzere, tokmağın oturduğu iki oluk vardır. Tokmak yukarı bakıyor ve sapı sehpadan uzağa bakıyor. Arka planda birkaç rafın göründüğü bulanık bir duvar var. Raflar boştur ve ışık görüntünün sağından gelmektedir. Tokmak, ahşap çevresiyle tam bir tezat oluşturacak şekilde tek başına durmaktadır. Otorite ve adaletin sembolüdür ve hukukun önemini hatırlatır.
Hukuk Bölümü Nedir?Hukuk Bölümünde Hangi Niteliklere Sahip Olmalıyız?Hukuk Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Toplumda bireylerin birbirleri ile veya bireylerin devlet ile yaşadığı uyuşmazlıkların çözümü için görev yapacak elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür.Alanının kavramlarına ilgili, hitabet yeteneği yüksek, rasyonel düşünebilen, disiplinli ve sabırlı olmak gereklidir.Devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilir, kendi avukatlık bürosunu açabilir, danışmanlık hizmeti sunabilir, hakim, savcı, noter, arabulucu, akademisyen olabilirsiniz.
Yasaları düzenleyen, geliştiren, denetleyen ve yaşadığımız çağa uygun hale getiren bölümdür.Yüksek bir azme ve disipline sahip olmalı, sürekli çalışma ve araştırma yapmayı gerektiren dinamik ve birey odaklı bir meslektir.Kaymakamlık, Uzman ve Müfettiş, İcra Müdürü, Hukuk Müşaviri, Sivil Toplum Örgütleri veya Uluslararası Kuruluşlarda Hukukçu veya Yönetici olabilirsiniz.
Genel olarak toplumlar ve bireyler arasındaki ilişkileri sağlıklı bir biçimde yürütebilmek vev ilişkiler sırasında çıkan sorunları çözebilmek için yasalarla ilgilenen uzmanlar yetiştirir.Hukuk alanında yer alan kanunlar ve içtihatlar günün gerekliliklerine göre değişebilir. Hukuk bölümü okuyacak kişilerin bu ve buna benzeyen değişimleri takip etmek ve adapte olmaları gerekmektedir.Sayıştay Denetçiliği, YSK Müdürü, TBMM Yasama Uzmanlığı gibi görevlerde bulunabilirsiniz.
Anayasada yer alan yasaların çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplumlar arasındaki düzeni sağlayacak, hukuk alanına katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli kişiler yetiştirmeyi hedefler.Kanun ve yasanın yanında toplumun ve bireylerin haklarını korumak için etik değerlere de sahip olmalı, adalet duygusu gelişmiş olmalıdır.Özel sektördeki şirketlerin hukuk bölümlerinde çalışabilir, çağımızın popüler mesleklerinden biri olan data protection officer veya compliance officer olabilirsiniz.

Herkese merhaba! Liseden mezun olan ve üniversite sınavına girmiş olan arkadaşlar için tercih günleri yaklaşmaktadır. Tercih yapacağınız bölüm belki de hayatınızı etkileyecek olan en önemli olaylardan bir tanesidir. Yaklaşan tercih günlerinde İstanbul İşletme Enstitüsü ailesi olarak sizlere bölümleri ve meslekleri tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yazıda da hukuk bölümü hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Hukuk, bireylerin diğer bireyler ve toplumlar arasındaki ilişkilerini ayarlayan ve düzenleyen kuralların bütününe denir. Günümüzde hukuk kavramı en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümü meslekleri arasında yer alır.

Ülkemizde çoğu vakıf ve devlet üniversitesinde hukuk bölümü bulunur. Aynı zamanda ülkemizde ve dünyada hukuk oldukça adından söz ettiren ve oldukça popüler bir kavramdır. Hukuk okuyan kişiler ülkemizde ve dünyada saygın kişiler olarak kabul edilir. Peki, sürekli bahsettiğimiz hukuk nedir? Hukuk, toplumu düzenleyen ve devlet yaptırımıyla güçlendirilmiş kuralları, hakları ve yasaları kendisine konu edinen bilim dalıdır. Hukuk, birey, toplum ve devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve menfaati gözeten bir disiplindir. Hukuk, toplumu düzen altına alan, bireyler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve ortak yaşamın huzur ve güven içerisinde yaşanmasını sağlayan kurallardır.

Bunların yanında gerektiğinde adaleti yerine getiren, devlet gücüyle desteklenen ayrıca devlet tarafından yaptırımlarla güvence altına alınan kurallar bütünü de hukuk kavramının içinde yer alır. Bu mesleği seçen kişiler üstlerine büyük bir sorumluluk almış olur. Hak, adalet, toplumun güven ve huzur içinde yaşanmasından sorumlu olurlar. Çevrenizde bu bölümü okuyan kişileri çok kolay bir şekilde tanıyabilir ve onların farkına varabilirsiniz. Hukuk okuyan bir birey arkadaş ortamında veya sosyal bir ortamda 987.654.321 kez hukuk okuduğundan bahsedebilme gücündedir.

Örnek olarak yolda giden bir kişiye araba çarpar ve şoför heyecanla o kişinin yanına gitmektedir. Şoför o kişiye nasıl olduğunu ve ambulans çağırıp çağırmaması konusunda soru sorar. Araba çarpan kişide iyiyim hukuk okuyorum bu arada der. Diğer bir örnek ise biriyle tanıştığında 7. saniye içerisinde hukuk okuduğunu söylemiyorsa hukuk okumuyordur. Bunlar tabi ki eğlence için yazılmış sözler ve hikayelerdir. Toplumda bağımsız, sorumlu ve görevinin gereklerini yapan hukukçulara ihtiyaç sonsuzdur. Gelin şimdi hep beraber hukuk bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Hukuk Bölümü Nedir?

Hukuk bölümü, toplumda bireylerin birbirleri ile veya bireylerin devlet ile yaşadığı uyuşmazlıkların çözümü için görev yapacak elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Hukuk bölümü, yasaları düzenleyen, geliştiren, denetleyen ve yaşadığımız çağa uygun hale getiren ve toplumlar, bireyler arasındaki ilişkilerin yasalara uygun şekilde yürütebilmesini sağlayan bireyler yetiştiren bölümdür. Hukuk bölümü, genel olarak toplumlar ve bireyler arasındaki ilişkileri sağlıklı bir biçimde yürütebilmek ve ilişkiler sırasında çıkan sorunları çözebilmek için yasalarla ilgilenen uzmanlar yetiştiren bölümdür.

Ülkemizde hukuk bölümü, hukuk fakültelerinde okutulan 4 yıllık bir bölümdür. Hukuk bölümü, yüksek bir azme ve disipline sahip olan bireyler tarafından okunmalıdır. Bu bölüm, dinamik ve birey kaynaklı bir meslek olmasından dolayı sürekli çalışma ve araştırma yapmayı gerektirir. Hukuk alanında yer alan kanunlar ve içtihatlar günün gerekliliklerine göre değişebilir. Hukuk bölümü okuyacak biri de bu ve buna benzeyen değişimleri takip etmek zorundadır. Aksi halde başarılı olması düşünülemez.

Hukuk bölümü temel amaç olarak anayasada yer alan yasaların çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplumlar arasındaki düzeni sağlayacak, hukuk alanına katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli kişiler yetiştirmeyi kabul eder. Tercihlerinde hukuk bölümü yazmak isteyen öğrenciler alanının kavramlarına ilgili, hitabet yeteneği yüksek, rasyonel düşünebilen, disiplinli ve sabırlı olmak zorundadır. Aksi halde başarılı olamazlar. Hukuk bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra hukuk bölümü iş imkanları nelerdir öğrenelim.

Hukuk Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Hukuk bölümü iş imkanları arasında devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilmek yer alır. Hukuk bölümü iş imkanları arasında en çok tercih edilenlerden biri de mezun olan kişinin kendi avukatlık bürosunu açıp avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunması yer alır. Genel olarak düşündüğümüzde ve aklımıza ilk gelen hukuk bölümü iş imkanları başında avukatlık gelir. İncelemelere göre hukuk bölümü iş imkanları;

  • Avukatlık

  • Danışmanlık

  • Hakimlik

  • Savcılık

  • Noterlik

  • Arabuluculuk yapmak

  • Akademisyen olmak

  • Kaymakamlık

  • Uzman ve Müfettiş

  • İcra Müdürü

  • Hukuk Müşavirliği

  • Sayıştay Denetçiliği

  • YSK Müdürü

  • TBMM Yasama Uzmanlığı

  • Sivil Toplum Örgütleri veya Uluslararası Kuruluşlarda Hukukçu veya Yönetici

Hukuk bölümü iş imkanları genel olarak yukarıda sıralanmıştır. Hukuk bölümü iş imkanları arasında siyasal bilimler, idari ve iktisadi bilimler vb. fakültelerden mezun olmuş bireylerin girdiği birçok sınava girebilme ve mesleği yapma hakları da yer alır. Hukuk bölümü iş imkanları arasında farklı kamu kurum ve kuruluşunda uzmanlık, müfettişlik ve danışmanlık yapmak yer alır. Hukuk bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra hukuk bölümü mezunları ne iş yapar onu öğrenelim.

Hukuk Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Hukuk bölümü mezunları, mezun olduktan sonra yasal olan stajını tamamlayarak “Avukatlık Ruhsatlarını” alırlar. Hukuk bölümü mezunları isterlerse avukatlık mesleği üzerinden yollarına devam edebilirler. Hakim, savcı vb. olmak isteyenler ise sınava hazırlanırlar. Hukuk bölümü mezunları arasında 5 yıl avukatlık yapanlar arabuluculuk makamı için başvuruda bulunabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen hukuk bölümü mezunları ise yüksek lisans ve doktora yaparak işlerini yapabilirler.

Hukuk bölümü mezunları, iş alanları bakımından çok fazla detay içermemektedir. Özünde sade, işin içine girildiği zaman ise karmaşıklık barındırır. Hukuk bölümü mezunları için meslek bellidir ancak o mesleğin içine girildiğinde farklı bölümlere ayrılır. Örneğin, savcılık, danışmanlık vb. Hukuk bölümü mezunları da ayrılan bu bölümlerden çalışmak istediği alanı seçerler. Hukuk bölümü mezunları seçtikleri alan doğrultusunda işlerini yaparlar.

Hukuk bölümü mezunları, staj işlerini hallettikten sonra avukat olarak çalışmaya başlayabilirler. Hakim, savcı olmak için gerekli sınavlara hazırlanmaları gerekir. Kaymakamlık, danışman vb. görevleri de yürütebilir. Kısaca hukuk bölümü mezunları görevlerini yöneldikleri alan belirlemektedir. Hukuk bölümü mezunları ne iş yaptığıyla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra hukuk bölümü dersleri nelerdir onları öğrenelim.

Hukuk Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Hukuk Başlangıcı ve Metodolojisi

  • Anayasa Hukuku

  • Medeni Hukuk

  • Hukuk Terminolojisi

  • Genel Kamu Hukuku

  • Amerikan Hukukuna Giriş

  • Hukuk Sosyolojisi

  • Hukuk Felsefesi

  • Ekonomiye Giriş

  • Türk Anayasa Hukuku

  • İdare Hukuku

  • Anglo-Sakson Sözleşmeler Hukuku

  • Borçlar Hukuku

  • Hukuki Metin Yazma

  • Anayasa Yargısı Hukuku

  • Özel Borç İlişkileri

  • Ticaret Hukuku

  • Roma Hukuku

  • Ceza Hukuku

  • Kamu Maliyesi

  • Eşya Hukuku

  • Kıymetli Evrak Hukuku

  • Ortaklıklar Hukuku

  • Ceza Usul Hukuku

  • Sigorta Hukuku

  • İş Hukuku

  • Uluslararası Hukuk

  • Miras Hukuku

  • Sermaye Piyasası Hukuku

  • İdari Yargı

  • Avrupa Birliği Hukuku

Verilen dersler genel olarak hukuk bölümü dersleridir. Belirtilen dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra hukuk bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.

Hukuk Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

Ülkemizdeki üniversite sayısının çok fazla olmasından dolayı tüm üniversitelerin puanları ve sıralamalarını yazarak yazıyı uzatmak istedim. Vakıf ve devlet üniversitelerinin bazılarının puanları ve sıralamaları hakkında bir liste oluşturmak istedim.

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Galatasaray Üniversitesi (Fransızca)526,3188689
Koç Üniversitesi (Burslu)523,04254110
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (Burslu)521,01161125
Yeditepe Üniversitesi (Burslu)493,10781595
Ankara Üniversitesi449,552703469
İstanbul Üniversitesi449,552703469
Hacettepe Üniversitesi439,491775094
Dokuz Eylül Üniversitesi418,2708812971
Anadolu Üniversitesi413,3827515758
Kocaeli Üniversitesi403,6226122714
İstanbul Okan Üniversitesi (Burslu)402,0524823997
Çukurova Üniversitesi400,2467025567
Sakarya Üniversitesi399,0136526671
19 Mayıs Üniversitesi394,3460531122
Toplumda bireylerin birbirleri ile veya bireylerin devlet ile yaşadığı uyuşmazlıkların çözümü için görev yapacak elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür, Alanının kavramlarına ilgili, hitabet yeteneği yüksek, rasyonel düşünebilen, disiplinli ve sabırlı olmak gereklidir, Devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilir, kendi avukatlık bürosunu açabilir, danışmanlık hizmeti sunabilir, hakim, savcı, noter, arabulucu, akademisyen olabilirsiniz, Yasaları düzenleyen, geliştiren, denetleyen ve yaşadığımız çağa uygun hale getiren bölümdür, Yüksek bir azme ve disipline sahip olmalı, sürekli çalışma ve araştırma yapmayı gerektiren dinamik ve birey odaklı bir meslektir, Kaymakamlık, Uzman ve Müfettiş, İcra Müdürü, Hukuk Müşaviri, Sivil Toplum Örgütleri veya Uluslararası Kuruluşlarda Hukukçu veya Yönetici olabilirsiniz, Genel olarak toplumlar ve bireyler arasındaki ilişkileri sağlıklı bir biçimde yürütebilmek vev ilişkiler sırasında çıkan sorunları çözebilmek için yasalarla ilgilenen uzmanlar yetiştirir, Hukuk alanında yer alan kanunlar ve içtihatlar günün gerekliliklerine göre değişebilir Hukuk bölümü okuyacak kişilerin bu ve buna benzeyen değişimleri takip etmek ve adapte olmaları gerekmektedir, Sayıştay Denetçiliği, YSK Müdürü, TBMM Yasama Uzmanlığı gibi görevlerde bulunabilirsiniz, Anayasada yer alan yasaların çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplumlar arasındaki düzeni sağlayacak, hukuk alanına katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli kişiler yetiştirmeyi hedefler, Kanun ve yasanın yanında toplumun ve bireylerin haklarını korumak için etik değerlere de sahip olmalı, adalet duygusu gelişmiş olmalıdır, Özel sektördeki şirketlerin hukuk bölümlerinde çalışabilir, çağımızın popüler mesleklerinden biri olan data protection officer veya compliance officer olabilirsiniz
hukuk hukuk bölümü hukuk bölümü iş imkanları hukuk bölümü mezunları hukuk bölümü taban puanları ve sıralama
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Biri koyu yeşil, diğeri kahverengi iki büyük kitabın üzerinde duran bir tokmağın yakın çekimi. Tokmak ahşaptır, koyu renkli bir sapı ve altın renkli bir başı vardır. Kısmen kitaplarla çevrili, en çok sapı dışarıda kalıyor. Kitapların koyu renkli sırtlarında altın renkli yazılar ve semboller var. İç sayfalar sarı ve beyazdır. Arka plan bulanık ve çeşitli renklerden oluşuyor. Işık hafif sıcak ve hafif alçaktır.
Bölümler

Adalet Bölümü (MYO) Nedir?

17 Kasım 2020
Bu görüntü, üzerinde bir diyagram bulunan bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Diyagramın ortasında, bir duvar saati gibi görünen dairesel kadranlı dairesel bir nesne yer almaktadır. Karmaşık bir tasarıma sahip olan saatin beyaz yüzünde siyah ibreler bulunmaktadır. Bunun solunda karo döşemenin üzerinde duran yeşil bir direk, sağında ise kırmızı ve beyaz bir sütun yer almaktadır. Bu nesnelerin arkasındaki duvarda da yeşil ve sarı tonlarında bir tür çizim veya duvar resmi var. Sağ alt köşede bir tür oyuncak ya da karaktere benzeyen renkli bir çizim daha bulunurken, sol üst köşede nokta ve çizgilerden oluşan siyah beyaz ağaca benzer ilginç bir şekil var. Son olarak, bu resmin orta alt kısmına yakın bir yerde, süs eşyası ya da dekorasyona benzeyen bir şeyin yakından görüntüsünü görebiliyoruz - mavi, pembe, turuncu ve sarı gibi parlak renkler tek bir parça halinde bir araya getirilmiş.
Meslekler

TM Meslekleri Nelerdir?

30 Nisan 2021
İş kıyafeti giymiş ve kravat takmış bir adam telefonla konuşuyor. Odaklanmış ve profesyonel görünüyor. Kravatı açık pembe renktedir ve takım elbisesinin kumaşı siyahtır. Yakındaki bir cam yüzeyde ışık yansıması görülüyor. Arka planda bir dizüstü bilgisayar görülüyor ve bir el kalem tutmuş, bir kağıda yazı yazarken görülüyor. Ön planda beyaz bir yüzey, arka planda bir telefonun yakın çekimi, bulanık. Takım elbiseli adam derin bir konsantrasyon içinde telefonla konuşuyor gibi görünüyor.
Meslekler

Hukuk Fakültesi ve Avukatlık

05 Kasım 2019